Rýže

Celozrnná rýže obsahuje 68 až 72 % sacharidů (hlavně škrobů a také 10 % vlákniny), 8 až 12 % bílkovin, 2,5 % tuků a 4 až 5 % minerálních látek. Polobroušená rýže natural je stále velmi výživná. Následuje rýže parboiled, proti bílé rýži má až dvakrát více minerálů a vitamínů, hlavně vitamínu B1, který se stejně jako ostatní vitamíny a minerály napařováním přesunul z otrub do endospermu. Zrnka parboiled rýže jsou nažloutlá a velmi lesklá a pevná, škroby v nich zželatinizovaly a parboiled rýže se proto nelepí k hrnci. Nejméně živin pak obsahuje rýže bílá, loupaná, zbavená otrub i klíčku, obsahuje průměrně 80 % sacharidů (z toho 1,3 % je vláknina), 7 % bílkovin, 0,7 % tuků, nejméně výživná rýže je v předvařené formě.

  • celozrnnou rýži (hnědou, černou i červenou) můžeme kombinovat s čočkou (vznikne kompletní protein), nebo česnekem a cibulí (zdrojem zinku a železa)

Celozrnná rýže (hnědá, červená a černá) a její účinky:

  • zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li).
  • rýže v kombinaci s luštěninami (sója, fazole, čočka) je zdrojem kompletních proteinů
  • celozrnná rýže je zdrojem vlákniny, vitamínů  skupiny B, E, draslíku, hořčíku, železa a vápníku
  • zdroj elektrolytů a mastných kyselin
  • antioxidační účinek (anthokyany, vitamin E)
  • díky vysokému obsahu vlákniny snižuje chuť k jídlu
  • více

Rýže, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • nemá

Nabízené výrobky z rýže:

Rýžový olej a jeho účinky:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • zdroj omega kyselin
  • antioxidant
  • kouřový bod 215 °C
  • zpomaluje tvorbu vrášek a zpružňuje pokožku
  • ze všech olejů nejvíce účinně snižuje cholesterol
  • zlepšuje výkon při fyzické zátěži
  • obsahuje skvalen
  • odstraňuje chronickou únavu
  • povzbuzuje činnost srdce a trávení
  • zlepšuje vidění díky obsahu polyfenolů
  • působí jako prevence civilizačních chorob
  • více

Rýžová voda a její využití:

Přebytečnou vodu po uvaření rýže (zejména celozrnné rýže) nejčastěji slíváme do odpadu, ale existuje její efektivnější využití, protože je zdrojem minerálů a vitamínů. Nejvhodnější je rýžovou vodu nalejeme do sklenice a necháme ji vychladnout, poté je připravena k použití. Můžeme zužitkovat i vodu, kterou používáme na propláchnutí rýže. 

  •  výživa pro rostliny – zdroj dusíku, draslíku, fosforu, zaléváme 1–2× týdně (voda nesmí obsahovat sůl)
  • podporuje zažívání a působí proti zácpě (šrob podporuje růst zdravých bakterií)
  • zdroj tekutin, který je bohatý na minerály a elektrolyty – působí protidehydtrataci
  • prospívá při průjmu
  • vhodná při teplotách (zabraňuje ztrátě tekutin v těle, zdroj živin)
  • pro kosmetické účely pro vlasy (2–3 minuty pro vlasovou koupel) a pleť (pro čištění a výživu)
  • na zanícené oblasti kůže dle Ajurvédské medicíny
  • působí proti vzniku stařeckých skvrn a zmírňují případnou podrážděnost a zánětlivost

Bylinky vhodné při přípravě rýže:

  • majoránka, podporuje zažívání podporuje trávení tuků
  • koriandr, dodá rýži exotickou příchuť
  • libeček, je velmi aromatický
  • kurkuma, nádherně rýži obarví a štiplavě pozmění chuť
  • šajvěj, podporuje trávení a podporuje chuť k jídlu
  • kardamom, několik zrníček zeleného kardamomu skvěle ovoní

Článek: Jak správně vařit rýži, aby neobsahovala toxiny?

 

Sušené plody

03.01.2020 13:33
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního.Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina lidí...
03.05.2016 00:38
Ve studii se dělal výzkum na 7.200 lidech, španělský vědec zjistil, že ti, kteří jedli 3 nebo více porcí ořechů týdně měli téměř o 40 procent menší pravděpodobnost, že budou obézní, než ti, kteří jedli pouze 1 porci nebo méně.   Ořechy dodávají zdravé tuky a energii, která snižuje pocit...
17.03.2016 15:41
Ženšen a jeho výhody ženšen pravý (Panax Ginseng), čiže koreň života je nám veľa povedomia, pozrieme sa ako tento koreň prospieva zdraviu. Aké látky telu prospešné žien šen obsahuje? Hlavnou účinnou látkou ženšenu sú tzv. Genseonosidy, tiež označovanej ako saponíny. Ďalej obsahuje mastné...
01.03.2016 18:22
Podívejme se vhodné potraviny, které moho prospět našemu nejpodstatnějšímu orgánu v těle. Kvalitní potraviny jsou nezbytné správně fungující játra. Zdravá játra hrají klíčovou roli při zmírnění zažívacích problémů, při je pomalém metabolismu, plynatosti, nadýmání a zácpě. Regulují...
26.02.2016 01:25
Chia semienka sú semená šalvie hispánskej. Boli veľmi obľúbené u Aztékov, ktorí ich využívali k prevencii, liečbe a podpore fyzickej aktivity. Prečo tomu tak bolo a z akého dôvodu si chia semienka získavajú veľkú obľubu aj u nás?   Dôležité látky...
26.02.2016 00:32
Ostropestřec mariánský je používán k léčení od dob antického Řecka a Říma. Jeho účinnost vychází z komplexu tří složek pod souhrnným názvem silymarin. Preventivní a léčivé vlastnosti oleje ze semen ostropestřce jsou spojeny s komponenty, které jsou v něm obsaženy: chlorofyl, karotenoidy,...
23.02.2016 09:48
Oříšky neodmyslitelně patří k zimě a Vánočním svátkům. Na stole ale vypadají skvěle v jakémkoliv období. Jsou velmi prospěšné našemu zdraví a na výběr máme z několika druhů, které se liší nejen chutí, ale také svými účinky. Ne nadarmo se řadí mezi superpotraviny. Křupněte si...
18.02.2016 21:05
Smoothie, potřebné ingredience: 100ml kokosového mléka ( může být kokosové mléko v prášku rozmíchané s vodou ) 1 oloupaný banán 100g manga ( oloupané a nakrájené na kostičky ) 2 čerstvé nebo sušené vypeckované datle 1 lžíce loupaných konopných semínek, nebo konopná semínka v prášku 1 lžíce...
16.02.2016 20:53
koření kurkuma má antiseptické, protizánětlivé účinky a patří mezi přírodní antioxidanty a superpotraviny. Pomáhá při nachlazení, kožních zánětech, infekcích a je hojně používána i jako lék proti rakovině.  více o účincích kurkumy Kurkumové mléko - ingredience: 250ml mléka ( můžeme použít...
14.02.2016 23:23
superfoods jsou potraviny, které přispívají k našemu zdraví, kondici a tělesné hmotnosti.Jsou to přírodní potraviny a tak vhodně podporují způsob stravování.Tyto potraviny jsou vhodné zejména pro vegany, vegetariány a vitariány, kteří jedí pouze syrovou stravu, a mohou tak předcházet nedostatku...
1 | 2 | 3 >>