Tibetská houba

Tibetská (kefírová) houba (kefírová zrna) je společenství bakterií a mléčných a octových kvasinek (mikroorganismy se živí zejména mléčnou laktózou) které vzhledově připomíná houbu krémové barvy nebo růžičky květáku, je původem z Kavkazu a Tibetu. Tibetská houba a její účinky jsou známé nejméně 5000 roků a používá se podobně jako kvásek. Tibetská houba je zdrojem laktobakterií, lehce stavitelných bílkovin, tuků,vitamínů (A, D a E), minerálů (zinek, železo, selen, měď a molybden). V případě tibetské houby se nejedná o houbu, ale pouze o seskupení unikátních mikroorganismů, které se živí mléčnou laktózou, vzhledově připomínajících malé bílé „květáčky“.

  • jeden druh kefírové kultůry se rozmnožuje se v mléce, má mazlavou gelovitou konzistenci bílé barvy (vypadá jako malé měkké růžičky květáku) a krmí se laktózou
  • "krystalky" té druhé kefírové kultury žijí ve sladké vodě, jsou pružné, průsvitné a křehké. Je to společenství různých druhů kvasinek a bakterií

Tibetská (kefírová) houba a její účinky:

  • snižuje hladinu cholesterolu (chrání tak zdraví srdce) a reguluje krevní tlak
  • podporuje dlouhověkost a působí proti stárnutí buněk
  • je vhodná při nemocech ledvin, sleziny, žlučníku, slinivky či jater
  • působí pozitivně na trávící soustavu a působí proti překyselení organismu
  • působí proti hnití potravy ve střevech a působí proti přemnožení kvasinek, bakterií a virů
  • prospívá nervovému systému
  • zvyšuje vitalitu, zdroj energie a působí proti únavě
  • napravuje škody způsobené užíváním antibiotik v žaludku
  • zdroj vitamínu B9 a B12
  • podporuje zdraví mikrobioty a mikrobiomu (stimuluje a podporuje imunitní systém), podporuje střevní rovnováhu
  • působí jako přírodní antibiotikum, má silné protizánětlivé účinky
  • podporuje detoxikaci organismu a spalování tuků, podporuje metabolismus a proces hubnutí
  • podporuje cévní a srdeční činnosti
  • podporuje čištění krve
  • podporuje očistu ledviny a celého močového systému
  • více

Jak si připravit kefírový nápoj (probiotické mléko) z Tibetské houby?

 2 - 3 lžičky tibetské houby zalijeme cca 500ml nesvařeného mléka a necháme macerovat 24 hodin při pokojové teplotě (probíhají tam fermentační procesy, kdy z cukrů vznikají kyseliny a CO2), následně promícháme dřevěnou vařečkou a scedíme přes plastový cedník (houbu, která tam zůstane, důkladně propereme a vrátíme do sklenice a opět zalijeme mlékem (můžeme i trochou hotového tibetského kefíru), postup několikrát opakujeme (přiléváme další mléko). Používáme před spaním po dobu 20-40 dní a potom je dobré udělat pauzu po dobu cca 21 dní

  • zdravá houba se po cca 17 dnech zdvojnásobí, pak lze množství dělit na polovinu a darovat jiným lidem
  • při špatném proplachování se začne na houbě vytvářet sliz, takto vyrobené mléko nelze pít
  • pokud dáme zpět do sklenice s tibetskou houbou i trošku hotového kefíru, urychlují to její růst a fermentaci
  • při přípravě kefíru nepoužívejte kovové předměty, houba může černat a ztrácí účinek
  • při přípravě nepoužívejte vysokou teplotu a chemické prostředky (zbytkové množství při omývání saponátem)
  • pokud chceme hustější kefír, použijte pomalejší fermentaci v ledničce - dozraje po cca 7 dnech
  • sekundární fermentace - hotový kefír po 24 hodinách slijeme (prvotní fermentace) a přelijeme do uzavíratelné sklenice max. do 3/4 výšky a uzavřeme těsným víčkem a necháme při pokojové teplotě a průběžně protřepáváme a uvolníme víčko (aby odešel CO2) a opět zavřeme. Takto může kefír zůstat cca týden. Výsledný kefír je kyselejší a má větší obsah kyseliny listové.

Skladování: houba musí být vždy zalita mlékem, skladujeme v lednici

Dlouhodobé skladování: např. 2 lžičky dejte do malé sklenice s víkem, naplňte do 2/3 mlékem a uložte do mrazáku. Vydrží vám tam i několik let. Je to vaše zásoba v případě, že se vám s houbičkami něco stane. 

Chuť nápoje: jako zákys nebo podmáslí

Alternativně můžeme požít vodu a tibetskou houbu a třtinový cukr v poměru 1 : 1

Použití: vhodná i pro lidi s intolerancí na laktózu (sekundární fermentace)

Kontraindikace: nevhodné pro děti a těhotné ženy

Pověsti a legendy: podle legendy daroval kefír příslušníkům ortodoxní církve Aláhův prorok, Mohamed. Kvůli pověře, že "Prorokova zrna" ztratí svoji moc a sílu, pokud by se ho zmocnili nevěřící, byl přísně střežen před cizinci a byl předáván z generace na generaci a pokládán za součást kmenového bohatství.

Lidové nazvy: tibi krystaly, tibetská zrna, kefírka, kefírová houba, chrchlík nebo tibeťanka

Signatura: používala se na uchovávání mléka v kožených vacích před znehodnocením

Kde získat tibetskou houbu?

  • seznam dodavatelů je na konci stránky: https://www.uspesna-lecba.cz/tibetska-houba/

 

Sušené plody

14.02.2016 18:47
Najesť sa k prasknutiu tesne pred spaním nie je ten najlepší nápad. Rovnako tak nejesť večer vôbec. Posledné jedlo dňa je dôležité, nemali by ste ho vynechať, ale ani napchať sa tým, čo máte práve po ruke. Je to taký začarovaný kruh. Keď sa večer zle najete, nebudete dobre spať. Keď nebudete...
07.02.2016 12:34
V průběhu zimních měsíců se můžeme zastavit a dát tělu možnost regenerovat se. V řadě případů však neposloucháme signály vlastního těla, kdy volá po odpočinku, zastavení.. následuje pak nemoc, která nás zabrzdí a musíme ležet v posteli. Obranyschopnost těla souvisí i se schopností obránit se...
31.01.2016 13:31
Matcha tea, zelený čaj Matcha tea, zelený čaj Čo je to zelený japonský čaj - Matcha tea? Japonský čaj matcha je vysoko kvalitná s charakteristickou vôňou i chuťou. Ak ste milovníkmi najkvalitnejšieho nápoja z jačmeňa od firmy Green ways ako ja, tento čaj vám bude chutiť a oceníte ho.   Čo...
26.01.2016 23:31
Yucca, tiež známa pod názvom (juka) strom života, vie nielen prečistiť telo, ale aj posilňovať imunitný systém, znižovať cholesterol, liečiť reumu a pomáhať pri migréne.   Yucca zloženie: Rastlina má dostatočné množstvo vitamínov, minerálnych látok, sacharidov a živín. Zložka saponín...
20.01.2016 21:08
Staré zdroje říkají, že již Atlanťané měli své plantáže pod vodou a konzumovali tekutou stravu. Možné to je, ale nelze to s jistotou tvrdit. Rozhodně je pravda že se kapaliné strava vstřebává rychleji a lépe v těle, než těžké pené potraviny. Mikronutrienty jsou "nasávány" organismem s...
20.01.2016 10:40
Extra panenský olivový olej Extra panenský olivový olej může přispět k ochraně před rakovinou tlustého střeva, rakovinou prsu a rakovinou prostaty. Je to jeden z nejzdravějších olejů, který můžete používat ve vaší domácnosti pro snadné smažení a jako zálivku. Bobulové ovoce Všechny druhy...
19.01.2016 23:50
Zde je přehled potravin, které jsou chutné a pomáhají redukovat vznik mnoha onemocnění. Pokud pomineme dnešní známé superfoods - superpotraviny, tak mezi běžnou top 10 určitě patří tyto potraviny. 1. Jablka je štěstím, že právě u nás roste zcela běžně potravina, která je pro naše zdraví tak...
10.01.2016 19:10
i když se s námi může zima loučit, stále se často potýkáme s chřipkou a nachlazením. Nejedná se o extrémně vážná onemocnění, ale rýma, kašel, horečka a bolest hlavy nás dokáží pěkně potrápit, hlavně muže a děti. Zde je několik triků, jak tyto neduhy zdárně zvládnout. Důležité je v tomto období...
30.12.2015 22:34
4 super potraviny - citron, avokádo, kokosový ořech a zázvor. Citrón plody citrovníku výrazné žluté barvy s kyselou šťavnatou dužinou spalují tuky a urychlují metabolismis bílkovin a prospívají při procesu hubnutí. Čistí tělo a pomáhá při detoxikaci. V těle působí proti překyselení...
10.12.2015 23:40
Rakytník je vytrvalý, bodliaku, dosahujúce výšku až 3-4 metre s oranžovými bobuľami. Rastlina je pôvodom z Číny a ďalekého východu .. V 20. storočí sa začal pestovať v Európe a Ázii. V Česku sa pestuje ako okrasná a ovocná rastlina. Poľsko patrí medzi výzmámné európskych dodávateľov   V...
<< 1 | 2 | 3 >>