Šípek, růže šípková (Fructus Rosa canina)
šípek je nádherný planný červený plod červené růže, které dozrává na trnitých keřích v průběhu září a řijnu. Jeho oblíbené
místo je u plotů , stráních, na slunných mezích, na okraji lesa kde je společně třeba s trnkami, hlohy a dalšími keři a tak se vzájemně chrání. Plody šípku jsou plné vitaminu C, E, B1,B7 - rutinu ( důležitý pro cévy ), lykopenu (rozpustný v tucích, vzniká z něj vitamin A) vápníku a železa. Kromě rakytniku řešetlákového neobsahuje žádný jiný plod tolik vitaminu C jako šípek.

Šípky a jejich účinky:
- stimulují libido a potenci
- močopudný účinek
- čistí organismus
- povzbuzuje tvorbu a vylučování regulačních hormonů
- působí jako prevence proti infekcím a nachlazení
- zpevňují cévy, pomáhají při bolestech žil a křečových žilách
- pomáhá při krvácení dásní a paradontóze
- zlepšují zásobování tělesných buněk kyslíkem
- podporují dobré nervy a schopnost soustředění
- stimulují produkci žláž a tím oběh hormonů
- posiluje imunitu
- chrání před volnými radikály
- podporuje krvetvorbu a zásobování buněk kyslíkem (železo)
- podporuje zdravé zuby a kosti (vápník, rutin - vitamin P a vitamin C)
- více
Šípky sbírejte těsně před dozráním a to od druhé poloviny září do poloviny října. Při sběru kontroluj te barvu šípku a sbírejte pouze šípky oranžové až červené a tvrdé. Ty nahnědlé a měkké nechejte ptactvu.
Zpracování šípků:
vybereme vyzrálé tvrdé a dobře vybarvené šípky bez stopek. Šípky omyjeme studenou vodou , odstraníme zbytky kališních lístků a stonky, plody nařízneme a odstraníme všechny semena ( obsahují třísloviny, které mohou vyvolat trávící potíže. Číšky plodů vaříme v malém množství vody cca 15 min. pak důkladně procedíme. Takto získáme šípkový protlak, který můžeme využít na mermeládu, šťávu nebo šípkovou omáčku ( nejlépe ke zvěřině - srnčí a kančí ). Sušené plody můžeme použít na čaj.
Jak připravit šípkovou marmeládu?
- 1000g čerstvých šípků
- 500g želírovacího cukru
Šípky umyjeme, odstraníme pecičky a povaříme cca 15 min. ve vodě. Na závěr protlačíme směs přes sítko. Získaný protlak necháme vychladnout a pečlivě promícháme se želírovacím cukrem a opět povaříme cca 5 min. Naplníme do sklenic a dobře uzavřeme.
Varianta šípkové marmelády:
Na cca jeden litr potřebujete: 600 g šípků zbavených stopek a okvětí, 300 g krupicového cukru a šťávu z ½ citronu
Postup: Šípky uvařte doměkka, hladina vody by měla být jen lehce nad šípky. I s touto vodou je „protáhněte“ odšťavňovačem. Vzniklou hmotu svařte asi 10 minut s cukrem. Vmíchejte citronovou šťávu, naplňte skleničky a ty nechte vychladnout víčkem dolů.
Recept na šípkové víno:
šípky zbavíme stopek a okvětí, opláchneme a po stranách nařízneme. Takto připravené šípky vložíme do 5 litrové sklenice. Svaříme cca 5 min. třtinový cukr (750g) s vodou(3 litry), necháme jej vychladnout a přes plátno nebo sítko nalijeme do sklenice na šípky. Láhev převážeme dvojitým pegamenem a necháme stát 8 týdnů na teplém místě (po tuto dobu sklenici neotevíráme, ani neprotřepáváme - necháme ji bez pohybu). Až klesne poslední šípek ke dnu vzniklou směs slijeme do lahví. Lahve zazátkujeme a uložíme do chladu. Víno je tím lepší, čím déle je uloženo. Můžeme udělat tzv. druhák. Na zbylé šípky nalijeme opět svařený cukr a za další 4 týdny máme další víno.
- 1,5l šípků bez stopek a okvětí
- 3l vody
- 750g třtinového cukru
Hlavně v zimním období se ze šípků připravuje čaj s vysokým obsahem vitaminu C. Celé sušené plody vyluhujeme ve vroucí vodě cca 10 min. Pokud plody rozdrtíme v mlýnku a oddělíme chloupky stačí vyluhování pouze 5 min.
Šípkový čaj proti nachlazení:
smícháme sušené šípky ve stejném poměru s lipovým květem. 2 lžičky této směsi zalijeme 250ml studené vody a uvedeme ji na
5 min. do varu. Čaj z drcených šípků, které mohou obsahovat dráždivé chloupky, přecedíme přes husté plátno. Dochutíme skořicí nebo zázvorem a dosladíme medem nebo jiným přírodním sladidlem. Můžeme přidat i další sušené ovoce, arónii, hloh, rakytnik, trnky.

Macerát ze sušených šípků:
luhování za studena neničí obsažený vitamin C. Podrcené sušené šípky zalijte studenou vodou (na šálek vody lžičku až lžíci šípků), necháme přes noc 8 - 12 hodin macerovat při pokojové teplotě a přecedíme přes husté sítko. Těsně před použitím podle potřeby mírně zahřejte na teplotu příjemnou pro popíjení a dosladíme medem nebo jiným přírodním sladidlem. Vyluhované šípky můžeme ještě použít na klasický nálev nebo odvar.
Způsoby sušení šípků:
- trouba do 60 stupňů
- topení
- sušička
- sluníčko
- pokojová teplota - nejdelší způsob
Sušené plody
25.11.2015 23:46
Tinktura z góji
Tinktura, kterou je prospěšné užít pravidelně dvakrát do roka po dobu šesti týdnů v množství třikrát denně 15 kapek do trochy vody, může být i méně. Připravíme si ji následujícím způsobem: jednu velkou hrst sušených plodů Goji zalijeme 3 dcl šedesátiprocentního lihu...
23.11.2015 21:18
Pro původní americké obyvatelstvo byly brusinky nejen lékem, ale i potravinou.
V brusinkách (brusnice) nalezneme účinné flavonoidy proanthokyanidiny (PAC), které již severoameriční indiáni využívali pro jejich antibakteriální vlastnosti už před 300 lety k hojení ran a zmírňování bolestí. Dnes jsou...
Diskusní téma: Šípek
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.