Pampeliška

smetanka lékařská je většinovou populací vnímána jako plevel, zejména v okrásných trávnících a na záhonech. Přesto je tato rostlina se signaturou slunce zařazena mezi léčivé byliny, které používali v tradičním lidovém léčitelství.
 
  • sušený kořen, v pražené podobě se používá jako náhražka kávy
  • mletý kořen, do snídaňových směsí
  • čerstvé listy do salátů
  • květy na přípravu sirupu

Smetanka lékařská - pampeliška a její účinky:

  • při zánětech močových cest, ledvinových kamenech, případně při zánětech ledvin
  • podporuje trávící soustavu a prospívá při žaludečních poruchách
  • žlučopudná bylina, pomáhá při problémech s játry a žlučníkem
  • zmírňuje křeče ve žlučovodech a žlučníku
  • působí proti překyselení organismu
  • silný protioxidant, podporuje odolnost organismu
  • podporuje trávení a činnost jater a žaludku
  • podporuje proces hubnutí
  • příznivě působí na pleť
  • zdroj chrolofylu
  • čistí tělo od škodlivých látek 
  • prospívá metabolismu
  • podporuje snižování hladiny krevního cukru)
  • zdroj energie, působí proti únavě
  • působí proti tuhé stolici (zdroj vlákniny)
  • působí preventivně proti vzniku Alzh. choroby
  • brainfood – podporuje mozkové funkce

Pampeliška lékařská, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Normální funkce močové soustavy
  • Normální trávení
  • Antioxidant
  • Prebiotikum
  • Normální činnost žaludku a jater

Pampeliška lékařská - tinktura, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • přispívá k normálnímu cholesterolu,
  • přispívá k normálnímu krevnímu tlaku,
  • přispívá k normální funkci močové soustavy,
  • přispívá k normálnímu trávení,
  • je vhodná při svědění kůže,
  • pomáhá při únavě,
  • přispívá k normálnímu metabolismu,
  • má antioxidační, detoxikační a prebiotické účinky.
  • více

Kořen pampelišky se používá ve formě odvaru. Kořen pampelišky sbíráme před rozkvětem rostliny, tj. v březnu, při chladnějším počasí i v dubnu nebo v srpnu a v září, na konci vegetačního období rostliny. Květy pampelišky sbíráme od dubna do června a listy pampelišky od května do září.

 

Fotogalerie: Pampeliška

Záznamy: 1 - 4 ze 4

Sušené plody

25.11.2015 23:46
Tinktura z góji Tinktura, kterou je prospěšné užít pravidelně dvakrát do roka po dobu šesti týdnů v množství třikrát denně 15 kapek do trochy vody, může být i méně. Připravíme si ji následujícím způsobem: jednu velkou hrst sušených plodů Goji zalijeme 3 dcl šedesátiprocentního lihu...
23.11.2015 21:18
Pro původní americké obyvatelstvo byly brusinky nejen lékem, ale i potravinou. V brusinkách (brusnice) nalezneme účinné flavonoidy proanthokyanidiny (PAC), které již severoameriční indiáni využívali pro jejich antibakteriální vlastnosti už před 300 lety k hojení ran a zmírňování bolestí. Dnes jsou...
<< 1 | 2 | 3