Pampeliška
smetanka lékařská je většinovou populací vnímána jako plevel, zejména v okrásných trávnících a na záhonech. Přesto je tato rostlina se signaturou slunce zařazena mezi léčivé byliny, které používali v tradičním lidovém léčitelství.
- sušený kořen, v pražené podobě se používá jako náhražka kávy
- mletý kořen, do snídaňových směsí
- čerstvé listy do salátů
- květy na přípravu sirupu
Smetanka lékařská - pampeliška a její účinky:
- při zánětech močových cest, ledvinových kamenech, případně při zánětech ledvin
- podporuje trávící soustavu a prospívá při žaludečních poruchách
- žlučopudná bylina, pomáhá při problémech s játry a žlučníkem
- zmírňuje křeče ve žlučovodech a žlučníku
- působí proti překyselení organismu
- silný protioxidant, podporuje odolnost organismu
- podporuje trávení a činnost jater a žaludku
- podporuje proces hubnutí
- příznivě působí na pleť
- zdroj chrolofylu
- čistí tělo od škodlivých látek
- prospívá metabolismu
- podporuje snižování hladiny krevního cukru)
- zdroj energie, působí proti únavě
- působí proti tuhé stolici (zdroj vlákniny)
- působí preventivně proti vzniku Alzh. choroby
- brainfood – podporuje mozkové funkce
Pampeliška lékařská, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- Normální funkce močové soustavy
- Normální trávení
- Antioxidant
- Prebiotikum
- Normální činnost žaludku a jater
Pampeliška lékařská - tinktura, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- přispívá k normálnímu cholesterolu,
- přispívá k normálnímu krevnímu tlaku,
- přispívá k normální funkci močové soustavy,
- přispívá k normálnímu trávení,
- je vhodná při svědění kůže,
- pomáhá při únavě,
- přispívá k normálnímu metabolismu,
- má antioxidační, detoxikační a prebiotické účinky.
- více
Kořen pampelišky se používá ve formě odvaru. Kořen pampelišky sbíráme před rozkvětem rostliny, tj. v březnu, při chladnějším počasí i v dubnu nebo v srpnu a v září, na konci vegetačního období rostliny. Květy pampelišky sbíráme od dubna do června a listy pampelišky od května do září.
Sušené plody
25.11.2015 23:46
Tinktura z góji
Tinktura, kterou je prospěšné užít pravidelně dvakrát do roka po dobu šesti týdnů v množství třikrát denně 15 kapek do trochy vody, může být i méně. Připravíme si ji následujícím způsobem: jednu velkou hrst sušených plodů Goji zalijeme 3 dcl šedesátiprocentního lihu...
23.11.2015 21:18
Pro původní americké obyvatelstvo byly brusinky nejen lékem, ale i potravinou.
V brusinkách (brusnice) nalezneme účinné flavonoidy proanthokyanidiny (PAC), které již severoameriční indiáni využívali pro jejich antibakteriální vlastnosti už před 300 lety k hojení ran a zmírňování bolestí. Dnes jsou...