Bílkoviny-proteiny
bílkoviny patří mezi základní výživu nutnou pro naše tělo, společně se sacharidy, tuky, vitamíny, minerály, stopovými prvky a vodou. Proteiny jsou vysokomolekulární přírodní látky složené z aminokyselin. Tyto kyseliny jsou tvořeny atomy uhlíku, kyslíku, vodíku a dusíku. Veškeré bílkoviny, které příjíme se rozloží na jednotlivé aminokyseliny ve střevním traktu a zde se vstřebávají do krve. Aminokyseliny se v těle přetvoří na nové tělní proteiny, které jsou nutné pro fungování organismu.
Každý hormon, enzym, buňka ( aby mohla vzniknout buňka, musí obsahovat, celý imunitní systém a všechny orgány v těle jsou složeny z proteinů. Ztráta váhy bývá způsobena nedostatkem bílkovin, pro růst svalové hmoty je nutné konzumovat tzv. kompletní bílkoviny a zeleninu.. Existuje 23 základních aminokyselin, z toho 9 je esenciálních.
- esenciální aminokyseliny (tělo si je neumí vyrobit) - je jich 9 (histidin, isoleucin, leucin, lysin, methionin a cystein, fenylalanin a tyrosin, threonin, tryptofan, valin)
- semiesenciální aminokyseliny - arginin a histidin (jsou tedy esenciální jen pro děti a mláďata)
- neesenciální aminokyseliny - 14 aminokyselin
- limitní aminokyseliny (limitní aminokyselinou se může stát libovolná esenciální aminokyselina, pokud je její zastoupení ve stravě nedostatečné. Nejčastěji to bývá lysin, kterého je málo v obilovinách a methionin, který je málo zastoupen v luštěninách. Jednostranná výživa bez živočišných bílkovin, spolu s vlivem limitních aminokyselin, je příčinou proteinové podvýživy (kwashiorkor) u lidí z rozvojových zemí)
- lepek je také bílkovina, která nám ale škodí (protože jej konzumujeme v nadměrném množství)
Pro vytvoření buňky je nutné současně konzumovat všech 8 esenciálních aminokyselin (v případě masa, mléka a ořechů to není problém, ale u zeleniny se nutná kombinace s luštěninami). Při trávení tělo stravu rozloží a pokud tam není obsažena tzv. kompletní bílkovina ( všech 8 esenciálních aminokyselin), nemůže vzniknout nová buňka. Tělo tak hubne a ztrácí svalovinu.
Rostlinné zdroje bílkovin ( téměř neobsahují lysin,....)
- sojové boby, sojový protein ( obsahují všech 9 esenciálních aminokyselin )
- quinoa - merlík chilský, kompletní bílkovina
- semínka (chia semínka, konopná, lněná, bazalková, ostropetřecová, sezamová, slunečnicová..)
- teffová semínka
- sezamová semínka, sezamový olej
- ořechy (vlašské ořechy, mandle, pistácie, kešu atd.)
- ořechová másla ( lísko oříškové, mandlové, burákové, kešu...)
- konopný protein
- hrášek a hráškový protein
- maca peruánská - prášek z kořene
- kotvičník zemní
- fazole a rýže - zdroj kompletních proteinů
- moringa
„Večeři by měly tvořit potraviny s nízkým glykemickým indexem. Měla by obsahovat dostatek kompletních bílkovin ( 10% celkové stravy hmotnostně), aby měly svaly z čeho stavět a spalovat tak tuky, kterých se chcete zbavit,“
- Živočišné zdroje – hovězí a drůbeží maso, uzeniny (krůtí a kuřecí prsní šunka), ryby - kompletní bílkovina (losos, tuňák), mléko, tvaroh, vejce (bílek syrový nebo rozšlehaný - nejlépe stravitelný, obsahují lysin), sýry (olomoucké tvarůžky, eidam)
- Rostlinné zdroje – luštěniny (sója, čočka, fazole, hrách, cizrna), obiloviny (quinoa, pohanka), ořechy, semínka , náhražky masa (seitan, tempeh, tofu)
Bílkoviny a jejich účinky:
- jsou klíčové pro zdraví pro člověka, bez nich nelze exitovat
- základ pro růst buněk (svalů)
- odvádí z těla toxické látky a těžké kovy (aminokyseliny)
- tělo potřebuje tuky, cukry (škroby a polysacharidy) a bílkoviny
Jaké dostáváme signály, že tělo má nedostatek bílkovin?
- úbytek svalové hmoty ( protože se nemohou vytvořit nové buňky)
- oslabená imunita
- lámavost vlasů a nehtů (nedostatek, zinku a vápníku)
- chutě na sladké a na potraviny, které obsahují málo proteinů
- otoky nohou
- bolest kloubů a svalů - nedostatečný přísun bílkovin častou příčinou bolestí pohybového aparátu (ubývá i kolagen)
- více informací
Nelze konzumovat potraviny bohaté na esenciální aminokyseliny „do zásoby“, jsou deaminovány a dusík v nich obsažený je vyloučen jako močovina.
Nedostatek bílkovin se projevuje na našem těle (oči, bledá pokožka, zrak, padání vlasů, deprese atd.). Deprese a úzkost je často projevem nedostatku tryptofanu, methioninu, fenylalaninu, taurinu, tyrosinu.
Kde koupit proteiny - bílkoviny?
- osobní odběr Brno a Praha
- Slovensko
Diskusní téma: Bílkoviny-proteiny
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
Přidat nový příspěvek
Bílkoviny-proteiny
14.02.2016 21:22
Ľudské telo je až z 20 percent tvorené z bielkovín. Sú v kostiach, koži, nechtoch, vlasoch a predovšetkým predstavujú základ svalov. Preto sú také dôležité pri chudnutí!
Koľko by ste ich mali denne zjesť?
Bielkoviny čiže proteíny sú spolu so sacharidmi a tuky jednou z troch základných...
07.02.2016 21:02
Bílkoviny ( proteiny ) jsou základním kamenem naší stravy a tvoří společně se sacharidy a tuky základní složky naší stravy. Bílkoviny tvoří základy enzymů, buněčných receptorů, signálních kaskád a dalších částí našeho složitého metabolismu. Příjem bílkovin je důležitý pro výstavbu svalstva a k...