Zelenina
zeleninou jsou nazývány jedlé jednoleté a dvouleté rostliny, či části víceletých rostlin. Mezi zeleninu ale naopak nepatří luštěniny a obiloviny, které jsou pěstovány pro semeno. Některé druhy se však v názvoslové překrývají..jsou nazývány např. koření (pažitka, česnek, cibule) a nebo byliny. Některé druhy jsou předmětem sporů, zda se jedná o ovoce nebo zeleninu (melouny, paprika, rajčata...).

Za zeleninu se obecně považuje rostlina bylinného charakteru, která se převážně dá konzumovat celá nebo z větší části (až na výjimky). Zelenina je stavebním materiálem a společně se semeny a plody jsou základem živé stravy.
Za ovoce se považují většinou plody víceletých rostlin (stromů, keřů, polokeřů či jahodníku). U ovocných druhů je předpoklad vytrvalosti a opakování produkce plodů. Ovoce má čistící funkci a obsahuje až 80-90% vody.
Avokádo se považuje za nejhodnotnější plod na planetě ( obsahuje téměř 50% tuků, 25% bílkovin a téměř vše kromě vitamínu D a B12).
Na zelenině může člověk přežít (na rozdíl od ovoce), je to základní stavební materiál společně s bílkovinami. V zelenině je obsaženo vše co tělo potřebuje ke svému životu (kromě vitamínu D, B12 a jódu). Bez vitamínu D nefunguje žádný obratlovec na zemi včetně člověka (vitamin D získáváme také ze slunce, pokud jsme obnažení). Jód je obsažen řasách, rybách a vincentce .
Pro přípravu vařeného jídla je nevhodnější používat smaltované nádobí nebo sklo (neobsahuje těžké kovy a hliník).
Co obsahuje zelenina?
- vitamíny
- minerály
- vlákninu
- a další pro zdraví prospěšné látky
Druhy zeleniny:
- Listová zelenina ( špenát, salát..)
- Kořenová zelenina ( mrkev, petržel, ředkvička, křen, červená řepa..)
- Plodová zelenina ( lilek, okurky, rajčata, patyzony, dýně...)
- Lusková zelenina ( hrách, fazole, čočka, sója, cizrna..)
- Cibulová zelenina ( cibule, česnek, pórek ...)
- Košťálová zelenina ( zelí, kapusta, květák, brokolice )
- tekutý chlorofyl
- více informací
Způsob úpravy zeleniny:
- Syrová zelenina - je zásadotvorná (před konzumací máčíme 2 - 3 hodiny ve vodě s trochou soli - zelenina je tak lépe stravitelná, až o 50%)
- Uvařená zelenina - do 20 min. se musí sníst, po té se stává kyselinotvornou - produkující toxíny (následně nadýmání..), nejvhodnější je způsob přípravy v páře
- zeleninové šťávy (je zbavena vlákniny)
Např. mrkev rozkousaná ústy je stravitelná z 10%, zbytek se vyloučí. V případě, že mrkev namočíme do osolené vody ( probíhá tam elektrolýza) na cca 120 min a po té rozmixujeme, její stravitelnost se zvýší až na 50%. Pokud z mrkve uděláme šťávu, tak stravitelnost je až 90%.
Diskusní téma: Zelenina
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.