Třešně
Plody třešně jsou žluté až tmavě červené barvy, obsahují vitamíny A, C, E, PP, vitaminy skupiny B ( B1, B2, B9 ), pektiny, minerální látky, organické kyseliny, škrob, přírodní cukry, antokyany, kumariny, taniny, dusíkaté látky, enzymy. Energetická hodnota sešených třešní ve 100g je 66kcal. Obsahují až 85% vody
- sušené
- mražené
- třešňová šťáva
Sušené třešně a její účinky a použití:
- nizkokalorická potravina
- brání předčasnému stárnutí
- zvyšují chuť k jídlu a prospívají trávícímu traktu
- snižují riziko infarktu
- prospívají nervovému systému
- antioxidant
- podporuje imunitu
- posilují kapiláry
- snižují krevní tlak
- vhodné při zácpě
- čistí střeva díky vysokému obsahu pektinu
- zlepšují peristaltiku střev
- zvyšují odolnost organismu
- obsahují bioaktivní glykosid - amygdalin
- při anémii
- prospívají ledvinám
- díky obsahu kumarinu snižují srážlivost krve
Použití: do snídaňových směsí, jogurtů, smoothie, pudingů, dezertů, čersvé plody můžeme zavařit na kompot.
Chuť: sladká, není však tak sladká jak rozinky