Ostružiny (černice)
ostružina patří mezi domácí významný zdroj vitaminu C, který posiluje imunitu, zdraví a detoxikaci. Ostružina je popívaný keř s ostny.
Plody bobule černé barvy mají vysoký obsah karotenů, antioxidantů, které ničí v těle volné radikály, regenerují sliznice a dodávají zdravou barvu naší pleti. Ostružiny obsahují celou řadu živin a léčiv, včetně sacharózy, glukózy, fruktózy (do 5%), kyseliny citrónové, kyseliny vinné, kyseliny jablečné, kyseliny salicylové a další organické kyseliny, vitamíny skupiny B (B9),C, E, K, P, PP, provitamin A, minerální látky sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, nikl, mangan, molybden, chrom, baruim, vanad, kobalt, stroncium, titan, taniny a aromatické sloučeniny, pektin, celulózu. V lečitelství se používají listy, kořen a černé plody.

Ostružiny a jejich účinky:
- půzobí pozitivně při nachlazení, angíně, chřipce a kašli
- pro rekonvalescenci po nemocech
- zpevňují cévy - křečové žíly, arterioskleroze
- posilují mužskou potenci
- při anémii
- působí proti šerosleposti
- prevence proti osteoporóze
- podporují trávení a metabolismus
- detoxikační účinky
- poháhají proti působení stresu
- prospívá při hubnutí
- podporují imunitu
- protizánětlivé a dokonce i protinádorové účinky
- prevence proti srdečním onemocněním
- zpomaluje stárnutí buněk, působí protizánětlivě a detoxikačně
- vhodné pro lidi podstupujícím chemoterapii
- maliny mají tedy asi třetinu antioxidační síly ostružin (čím tmavší bobulové ovoce tím větší účinek flavonoidů)
- podporuje očistu těla a osu MTM
- pomáhají při řídké a tuhé stolici
- podporují mozkové funkce, působí také proti vnějšímu tlaku a nervozitě
- podporují střevní flóru - mikrobiotu
- příznivě působí na stěny cév a působí jako prevence proti žilním chorobám
- močopudný účinek, při zánětech močového měchýře
- zdroj omega 3
- urychlují metabolismus, přírodní afrodisiakum pro muže
- zdroj energie a podporuje regeneraci
- podporuje dlouhověkost a působí proti předčasnému stárnutí, zdroj protioxidantů
- prospívají proti nachlazení, kašli, zápalu plic, snižují horečku, při revmatismu, podporují obranyschopnost (čaj nebo kloktadlo)
- mají protisklerotický a protizánětlivý účinek
- maliny a ostružiny prakticky zastavují kyslíkové stárnutí mozku savců
- fermentované ostružiníkové listy můžeme použít jako náhradu za černý čaj, neobsahují však kofein
- více
Kontraindikace: při zánětech žaludku, střev a poruchách činnosti žlučníku
TIP na bylinný čaj: smícháním ostružinového, malinového a jahodníkového listí se smrkovým nebo modřínovým jehličím
Novinky
02.11.2015 23:16
Toto skvělé a naprosto běžné ovoce, které se v Čechách pěstuje už stovky let, by mohlo přispět k ochraně proti rakovině tlustého střeva. Naše země zaujímá smutné prvenství v této nemoci. Takže pojďme se na švestky v rychlosti podívat.
Švestky
patří mezi ovoce s vysokým...