Kdoule ( kdouloň )
jsou výborným zdrojem mědi a vlákniny. Někteří historici se domnívají, že plody kdouloně (zlatá jablka) rostly v zahradě Hesperidek (Eden) na zakázaném stromu. Kdoule se staly symboly lásky a hojnosti ve středověku, kdy se povinně podávají na svatebních hostinách. Kdoule rostou na kdouloni, což je něco docela jiného než okrasný keř kdoulovec.

- džemy
- vařené a pečené plody
- šťáva
Lečivé účinky kdouloně:
- bohatý zdroj vlákniny, podporuje trávení, vhodné při redukčních dietách
- podporují nervový systém - zdroj antioxidantů
- přírodní sedativum ( proti stresu )
- pomáhá při nachlazení a chřipce - antivirové účinky
- léčí žaludeční vředy
- působí proti cholesterolu v krvi
- prospívá srdci ( díky vitaminu C pomáhá snižovat riziko srdečních onemocnění )
- při onemocnění jater
- antiseptické, močopudné a svíravé vlastnosti
- vhodná při průjmu
- naše prababičky dávaly kdouloně do prádelníků aby prádlo vonělo
Kdoule se používají hojně na vaření a pečení, protože ovoce je příliš tvrdé na konzumaci a navíc obsahuje hodně hořkých tříslovin.
Před přípravou jakékoliv pokrmu vyjměte semínka z plodů kdoule - obsahují látku amygdalin, která se v žaludku promění v kyanid . Větší konzumace semen kdoule může vést k otravě.
Zavařenina z kdoulí
Pokud budete mít kliku a někdo vám nadělí kilo pevných kdoulí, můžete z nich mít dvojí užitek. Nechte je dozrát a změknout v místnosti, čímž vám poslouží jako pokojová vůně. Poté z nich udělejte zavařeninu. Kilo kdoulí zbavte jádřinců a nakrájejte na kousky. Z 300 ml vody a 500 g cukru připravte rozvar, tedy vařte cukr ve vodě až do rozpuštění. Ke kdoulím přidejte šťávu z jednoho citrónu a povařte je do změknutí, smíchejte s cukrovým rozvarem a přidejte nastrouhanou kůru z jednoho citrónu. Pokud máte rádi v zavařenině kousky ovoce, tak už jen plňte do sklenic, máte-li radši hladkou konzistenci, vše ještě rozmixujte.