Jalovec obecný ( Juniperus commmunis )
jalovec je stromo-keřovitá dřevina s ostrými jehlicovitými listy, hojně rostoucí i u nás. Jalovec se nazývá též "severským
kadidlem", ještě dnes v některých alpských oblastech se vykuřují místnosti ( např. po nemoci, úmrtí ) bobulemi ( jalovčinky modro-černé hořké plody, které zrají 18 měsíců ) nebo jehličím. Plody jalovce obsahují jsou flavonoidy, třísloviny, silice ( propůjčují velice výrazné kořenité a pryskyřičně nasládlé aroma ), vitamin C, fytoncidy, tj. látky usmrcující baktérie a různé kyseliny. V minulosti se plody jalovce pražily jako náhražka kávy. Bobule jalovčinek se sklízí na podzim setřásáním do plachet a suší se v tenké vrstvě do teploty 35 stupňů. Bobule dozrávají za 2-3 roky jsou velká cca 1 cm kulatého tvaru.

Jalovčinky ( aromatické bobule ) a jejich účinky:
- jalovčinky pomáhají při oslabeném trávení
- jalovčinky se používají jako koření k dochucení masa, nádivek nebo omáček
- působí proti nadýmání a plynatosti
- působí jako dezifekce močových cest
- snižuje hladinu krevního cukru
- působí proti viru oparu
- pomáhá tělo zbavovat odpadních jedovatých látek, ničí choboplodné mikroby, neutralizují jedy
- posilují imunitní systém
- působí proti stárnutí
- sloužili též jako balzamovací prostředek
- odvodňují a působí močopudně
- působí proti zrakové únavě
- léčí slabost ledvin a močového měchýře, obtíže při močení ( odkapávání moči a močovou inkontinenci )
Použití: rozdrcené sušené plody ( jalovčinky ) se používají jako koření k dochucení masa ( jídel tíže stravitelných, nadýmavých a tučnějších, povzbuzují chuť k jídlu ). Koření z jalovčinek můžeme použít na dochucení slaných jídel např. nádivky, rajské omáčky, zapékanou zeleninu, guláše, drůbežího masa ( na divoko ) zvěřiny i kysaného zelí.. V kombinaci s koriandrem se jalovčinky hodí pro nakládání masa před uzením.
Kontraindikace: u pacientů s existujícím onemocněním ledvin, těhotné a kojící ženy
Chuť: ostrá a slabě nahořklá a pryskyřičnou vůní
Jalovcový koktejl:
- 500ml mléka, může být i kokosové
- 2 kopečky vanilkové zmrzliny
- 50g jalovčinky - nejlépe mleté
Jalovčinky rozdrtíme a rozmixujeme s mlékem a zmrzlinou a můžeme nalévat do sklenic