Jahody ( Strawberry )
červené plody jahody obsahují vitamíny A, B1, B2, B6, PP, C a E, riboflavin, kyselinu listovou, minerály: draslík, sodík, hořčík, vápník, fosfor, chlór a stopové prvky: železo, mangan, měď, fluor, zinek, jód, selen, a jiné. Pro léčebné účinky se používají plody, listy i kořen.
Jahody a jejich účinky na zdraví:
- posilují imunitu
- pomáhají při chudokrevnosti díky kyselině listové a podporuje vstřebávání železa
- posiluje kardiovaskulární systém - díky draslíku
- regulují hladinu cukru v krvi
- zlepšují potenci hlavně u mužů ( zinek )
- prospívají ledvinám
- působí proti ledvinovým kamenům
- přírodní antioxidant
- mají regenerační účinek
- obsahují až 85% vody
- zdrojem endorfinů
- pomáhají kompenzovat nedostatek jódu
- dezinfikují ústní dutinu
- díky rozpustné vláknině podporuje činnost střev a jejich peristaltiku
- snižují riziko rozvoje hypertenze
- ovoce s nejnižším obsahem kalorií (30 kcal/100 g)
- zdroj bioflavonoidů - anthokyanů
- diuretický (močopudný) účinek
- působí jako prevence arteriosklerózy
- vhodné při onemocnění močového měchýře a jater
- podporuje prokrvení končetin, v arterií, mozku a celého těla
- podporují peristaltiku střev (zdroj vlákniny)
- vytváří pocit nasycení
- prospívají zraku (vitamíny skupiny A, kyselina listová a beta-karoten)
- kyselina ellagonová -pomáhá předcházet zhoubným nádorům tím, že inaktivuje karcinogeny
- podporují růst buněk (anti aging)
- preventivně chrání cévy
- brání oxidaci "špatného" cholesterolu, který je jedním z faktorů vzniku arterosklerózy
- více
Způsoby uchovávání jahod:
- zmražení
- dražované jahody( čokoláda, jogurt )
- sušené
- marmelády a džemy
- šťávy
Kontraindikace: jahody mohou způsobovat elergické reakce
Kde koupit sušené a mražené jahody:
Diskusní téma: Jahody
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.