Hrušky
některé odrůdy hrušek, hlavně staré odrůdy mají sladkou a šťavnou dužinu, která je zdrojem energie a spouty výživných látek. Hrušky Obsahují provitamin A, vitaminy skupiny B a malé množství vitaminu C, dále draslík, fosfor, jód, sodík, vápník, hořčík, železo a chlor.
Hrušky a jejich účinky:
- hrušky jsou lépe stravitelné vařené
- podporují trávení (zdroj balastních látek)
- prospívají peristaltice střev
- podporuje funkce štítné žláky (díky jódu)
- podporují trávící soustavu díky obsahu pektinu (rozpustná vláknina)
- detoxikují tělo a odvádí a eliminují těžké kovy
- podporují funkce krevního oběhu a srdce
- zpevňují cévní stěny
- působí močopudně a žlučopudně
- zdravá svačinka (sušené hrušky - křížaly)
- tonizují a hydratují pleť (při vnitřním i vnějším užití - maska)
- pomáhají při problémech s ledvinami a močovým měchýřem
- odstraňují cholesterol, díky obsahu nerozpustné vlákniny
- působí proti stresu (díky obsahu vitamínu skupiny B)
- mírní záněty
- čistí krev
- posilují imunitní systém ( díky obsahu vitamínu C, flavonoidům a vitamínům skupiny B)
- pomáhají i při zácpě ( díky obsahu vlákniny)
- více
Křížaly z hrušek - příprava:
Plátky hrušek sušíme na slunci, troubě či elektrické sušičce. Nemají se sušit až do tvrda, hrušky musí zůstat poddajné.