Rakytnik řešetlákový

Rakytník řešetlákový (tzv. sibiřsky zázrak,Hippophae Rhamnoides) je keřovitý strom dorůstající výšky cca 6 m, je původem z Ruska. Má drobné kyselé a trpké bobulovité plody oranžové barvy (větší než borůvky).

  • z jedné tuny oranžových bobulí rakytniku řešetlákového získáme 650 litrů šťávy, ale pouze 20 litrů rakytnikového oleje

Rakytník řešetlákový - výrobky:

Rakytník řešetlákový a jeho účinky na zdraví:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • adaptogen, brainfood a superpotravina
  • podporuje podporuje odolnost a osu MTM
  • https://superpotraviny.webnode.cz/susene-plody/rakytnik-resetlakovy/
  • článek o rakytníku
  • Rakytník – zdroj vitamínů

Rakytník řešetlákový, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Energie – tonus – únava
  • Přirozená obranyschopnost / imunitní systém
  • Normální stav pokožky
  • Normální činnost kardiovaskulárního systému 
  • Normální trávení

Použití: sušené plody do snídaňových směsí, jogurtů, smoothie, na přípravu nálevu, výrobu šťávy, sirupů, marmelád, oleje ze semen

Skladování plodů: suché, chladné místo do teploty 25°C v uzavřených nádobách nebo sáčcích

Kontraindikace: močové kameny, vředové choroby, použití konzultujte s lékařem

Čeleď: hlošinovité (Elaeagnaceae)

Plod: žlutooranžové bobule

Chuť: kyselá, trpká

Sběr: plody, kůra

Plod: bobule obvykle oranžová až červená, záleží na obsahu karotenoidů

Lidové názvy: citroník severu, sibiřský zázrak

Permakultura: ochrana před půdní erozí díky agresivní schopnosti kořenů se větvit a rozrůstat

Signatura: trnitý keř

Jak vyrobit rakytníkový olej?

sušené plody rakytniku řešetlákového rozdrtíme i semínka, následně zalijeme kvalitním panenským olejem (olivový, slunečnicový, řepkový, mandlový) aby byli plody úplně ponořené v oleji. V uzavřené nádobě a na teplém místě necháme macerovat cca 3 - 4 týdny, každý den směs důkladně protřepáváme. Po uplynutí doby směs přecedíme přes plátno. Získaný rakytnikový olej skladujeme na tmavém a chladném místě. Vnitřně užíváme jednu čajovou lžičku 3 x denně. Olej z rakytniku řešetlákového je vhodný i na zevní použití na pokožku (zvýší pružnost a hydratuje ji)

 

Sušené plody

25.11.2015 23:46
Tinktura z góji Tinktura, kterou je prospěšné užít pravidelně dvakrát do roka po dobu šesti týdnů v množství třikrát denně 15 kapek do trochy vody, může být i méně. Připravíme si ji následujícím způsobem: jednu velkou hrst sušených plodů Goji zalijeme 3 dcl šedesátiprocentního lihu...
23.11.2015 21:18
Pro původní americké obyvatelstvo byly brusinky nejen lékem, ale i potravinou. V brusinkách (brusnice) nalezneme účinné flavonoidy proanthokyanidiny (PAC), které již severoameriční indiáni využívali pro jejich antibakteriální vlastnosti už před 300 lety k hojení ran a zmírňování bolestí. Dnes jsou...
<< 1 | 2 | 3