Třtinová melasa

Třtinová melasa je získaná z cukrové třtiny a tudíž se jedná o přírodní sladidlo, například v porovnání s medem má je poloviční obsah cukru. Melasa má vysoký obsah minerálů a vitaminů, díky téměř 10% obsahu železa je premiantem v této oblasti (používá se při chudokrevnosti). Melasa je též vhodná na posílení srdečního svalu, zlepšuje činnost kloubů a svalů.

Melasa je vedlejším produktem při výrobě cukru z cukrové třtiny, nazývá ce "černý zázrak"-přírodní sladidlo, superpotravina. Třtinová melasa je tmavohnědá až černá hustá sirupovitá tekutina se sladkou specifickou chutí po zkaramelizovaném cukru, podobná se u nás používanému lesnímu medu. Melasa je 100 % přírodní produkt získaný z cukrové třtiny při výrobě cukru, po třetí extrakci( třetí krystalizace ), má nižší obsah cukru a naopak nejvyšší možný obsah především vápníku, železa, hořčíku, fosforu, draslíku, sodíku a vitaminů skupiny B ( B2, B5,B9 ), A a D. Zastoupeny jsou rovněž další nutriční prvky jako měď, zinek, inozitol, vitamin C, sedm esenciálních aminokyseliny, enzymy a mastné nenasycené kyseliny. Melasa obsahuje méně kalorií než ostatní sladidla, asi dvě třetiny oproti medu, polovinu oproti cukru. ( obsahu jen cca 20% cukru ve formě glukózy a fruktózy).

Třtinová melasa a její účinky při dlouhodobém užívání:

  • posiluje srdeční sval
  • nejbohatší rostlinný zdroj železa
  • při anémii – chudokrevnisti
  • posiluje srdeční sval
  • pročišťuje lymfatický systém
  • mírní důsledky artrózy, vyživuje výstelku pouzdra kloubů
  • posiluje při vyčerpání a stresu
  • působí proti průjmu a zácpě
  • více

Třtinová melasa, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • nemá

 

Sušené plody

25.11.2015 23:46
Tinktura z góji Tinktura, kterou je prospěšné užít pravidelně dvakrát do roka po dobu šesti týdnů v množství třikrát denně 15 kapek do trochy vody, může být i méně. Připravíme si ji následujícím způsobem: jednu velkou hrst sušených plodů Goji zalijeme 3 dcl šedesátiprocentního lihu...
23.11.2015 21:18
Pro původní americké obyvatelstvo byly brusinky nejen lékem, ale i potravinou. V brusinkách (brusnice) nalezneme účinné flavonoidy proanthokyanidiny (PAC), které již severoameriční indiáni využívali pro jejich antibakteriální vlastnosti už před 300 lety k hojení ran a zmírňování bolestí. Dnes jsou...
<< 1 | 2 | 3