Shatavari

Shatavari (šatavari, chřest hroznovitý, Asparagus racemosus) je léčivá popínavá horská ajurvédská bylinka dorůstající výšky až 2 metry, její hlízy jsou zdrojem fytoestrogenů, antioxidantů, alkaloidů, bílkovin, saponinů, škroby, slizy, třísloviny, vanilin, diosgenin a coniferin.

Shatavari (chřest hroznovitý) a její účinky:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • upravuje hormonální rovnováhu
  • harmonizuje pravidelnost menstruace a menstruační problémy (bolesti břicha, křeče, podrážděnost nebo zadržování tekutin)
  • podporuje plodnost a hormonální rovnováhu žen, je přírodní afrodisiakum (podporuje touhu, libido a kvalitu spermií)
  • normonizuje hladiny estrogenů (fytoestrogen)
  • odporuje tvorbu mléka u kojících žen
  • podporuje zdraví srdce, kardiovaskulárního systému 
  • podporuje vitalitu
  • zklidňuje psychiku, uvolňuje stres, usnadňuje usínání a potlačuje pocity úzkosti
  • podporuje trávení, působí proti zácpě, plynatosti, podporuje funkci jater
  • podporuje imunitní systém (zdroj antioxidantů)
  • adaptogen a antioxidant
  • uklidňuje podrážděné močové cesty
  • prášek z shatavari je vhodný pro vegetariány i vegany

Chřest hroznovitý, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Normální trávení
  • (Před a po) menstruační cyklus - komfort
  • Kojení
  • Menopauza
  • Ženský pohlavní reprodukční systém
  • (Před) menstruační cyklus plodnost
  • Mužský pohlavní reprodukční systém 
  • Spánek

Použití: nálev, mletý prášek (do jogurtů, smoothie, snídaňových směsí atd.)

Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C

Kontraindikace: nevhodné pro těhotné, kojící ženy a děti, použití konzultujte s lékařem

Sušení:

Čeleď:

Stanoviště: roste převážně v oblasti himalájské části Indie a Nepálu, na Srí Lance

Sběr: kořen

Barva květu: bílá

Plod: červenofialové bobule

Záměna:

Signatura: rozsáhlý kořenový systém vytváří hlízy

Lidové názvy: divoký chřest, chřest hroznovitý, šatavari

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

 

Sušené plody

25.11.2015 23:46
Tinktura z góji Tinktura, kterou je prospěšné užít pravidelně dvakrát do roka po dobu šesti týdnů v množství třikrát denně 15 kapek do trochy vody, může být i méně. Připravíme si ji následujícím způsobem: jednu velkou hrst sušených plodů Goji zalijeme 3 dcl šedesátiprocentního lihu...
23.11.2015 21:18
Pro původní americké obyvatelstvo byly brusinky nejen lékem, ale i potravinou. V brusinkách (brusnice) nalezneme účinné flavonoidy proanthokyanidiny (PAC), které již severoameriční indiáni využívali pro jejich antibakteriální vlastnosti už před 300 lety k hojení ran a zmírňování bolestí. Dnes jsou...
<< 1 | 2 | 3