Kotvičník zemní
Kotvičník zemní (Tribulus terrestris) je bylinka, která dobře roste podél řek, potoků a cest, má rád písčitá a suchá místa. Pěstuje se i na kotvičníkových farmách v České republice. Listy mají v sušině asi 12,1 % bílkovin, 2,6 % tuku, 40,8 % sacharidů, 27,8 % vlákniny a 16,7 % minerálních látek. Nejčastěji se využívá kotvičníková nať, ale je léčivá celá bylina, včetně kořenů, semínek a plodů.
Nabízený výrobky z kotvičníku zemního:
- sušenou nať z kotvičníku (na přípravu čaje)
- mletý plod kotvičníku – prášek
Kotvičník zemní a jeho účinky na zdraví:
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- protioxidant, adaptogenní bylinka
- podporuje vitalitu, vytrvalost a výkon
- vhodné pro sportovce, vegetariány a vegany
- brainfood, podporuje mozkové funkce (pamět, pozornost, koncentrace)
- podporuje očistu těla
- zlepšuje peristaltiku střev
- pro zvýšení účinku růstu svalové hmoty se doporučuje kombinovat s macou peruánskou nebo konopným proteinem (pro sportovce)
Kotvičník zemní, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- Pohlavní orgány / hormonální aktivita.
- Normální funkce močové soustavy (močení).
Kontraindikace: Kotvičník by neměly užívat děti, těhotné a kojící ženy a také osoby s nemocemi jater, ledvin, celiakií či nedostatkem vitamínů A, D, E, a K a také lidé, kteří mají problémy se špatným vstřebáváním tuků. Použití konzultujte s lékařem.
Použití: do snídaňových směsí, smoothie, jogurtů, nať se používá na přípravuje čaje
Skladování natě kotvičníku: v suchu temnu a do teploty 25°C v uzavíratelné nádobě
Jak připravit odvar z kotvičníku?
1 čajová lžička sušeného kotvičníku se vaří přibližně 30 minut v 500 ml vody, poté popíjíme ve 2–3 dávkách těsně před jídlem.
Čeleď: kacibovité (Zygophyllaceae)
Sběr: nať v průběhu celé vegetace, někdy i květ