Mléko

Mléko je zdrojem vitamínů skupiny B, A, D, E, K a minerálů (vápník, hořčík, sodík, draslík, fosfor, chlor, železo, měď, zinek, selen, jód). Mléko je zdrojem esenciálních aminokyseliny, které napomáhají růstu svalové hmoty i dalších tkání a podporují odolnost oranismu. Z kravského mléka se vyrábí tvaroh, neodtučněné jogurty, máslo, syrovátka.

  • laktózová intolerance, jedinci mají nedostatek enzymu laktázy a nejsou schopni zpracovat a vstřebat mléčný cukr – laktózu. Činností střevních bakterií nestrávená laktóza kvasí a dochází k nadměrné produkci plynů. Důsledkem toho jsou bolesti břicha, nadýmání a průjmy

Mezi tzv. přírodní tekutiny můžeme počítat mléka získaná se semen, ořechů a samozřejmě vodu, zejména pramenitou či přírodně upravenou (např. šungitová voda – získaná s využitím šungitové drti).

Nabízíme:

Kravské mléko jako fungicid na zahrádce:

  • laktoferin, obsažený v kravském mléce, je silný baktericid a fungicid

Mléko může být úspěšně použito k boji proti houbovým chorobám, jako jsou plísně, hniloba a padlí. Postřik zředěné směsi snižuje náchylnost rostlin k napadení houbami. Pro postřik použijte jeden díl mléka a dva až tři díly vody. Tuto směs aplikujte na listy každých 10 dní.

Mléko prospívá i rostlinám. Navíc cukry v mléce přispějí k dosažení zdravějších plodin. Toto mléčné hnojivo můžete použít i pro svou zeleninu: rajčata, papriky. Smíchejte vodu a mléko 1:1