Tygří ořechy

Chufa (čufa, tygří ořechy, podzemní mandle, Cyperus esculentus) jsou podzemní zakulacené vrásčité hnědé hlízy (odenky šáchoru jedlého) rostoucí pod zemí. Tygří ořech je zdrojem fosforu, vápníku, železa, hořčíku, draslíku a vitamínů B (B1, B3, B9), C a E. Chufa roste cca 8 měsíců pod zemí a po sklizni se plody chufy dlouhodobě suší až 4 měsíce, aby se zachovaly nutriční hodnoty. Chuť tygřích ořechů je podobná lískovým oříškům, jsou lehce nasládlé. Olej z tygřího ořechu obsahuje přibližně 20 % nasycených a 80 % nenasycených kyselin.

Tygří ořechy, složení a účinky:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • neobsahují lepek, laktózu, fruktózu
  • nízký obsah sodíku
  • vhodné pro celiaky, sportovce, vegetariány a vegany
  • zdroj vitamínů, minerálů, proteinů, lipidů, vlákniny a cukrů
  • zdroj tuků asi 30 % (obsahuje až 75 % kyseliny olejové)
  • antioxidační účinky (zdroj vitamínu C, E)
  • obsahují až 45 % sacharidů
  • snižují hladinu cholesterolu
  • probiotické účinky, působí proti nadýmání, reguluje střevní funkce
  • působí proti zácpě
  • srdeční stimulant
  • zdroj argininu – esenciální aminokyselina,  přirozený generátor inzulinu
  • prospívají při osteoporóze ( díky obsahu vápníku a draslíku)
  • horchata (orčata, nápoj z chufy) – bezlepkové ořechové mléko i bez laktózy

Tygří ořechy (chufa), schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Normální trávení

Před konzumací je vhodné tygří ořechy namočit na 12 hodin do vody.

Kontraindikace: Lidé se zažívacími problémy (citlivost na potraviny s vysokým obsahem vlákniny), větší množství tygřích ořechů jim může způsobovat nadýmání, křeče, průjem.

 

Sušené plody

25.11.2015 23:46
Tinktura z góji Tinktura, kterou je prospěšné užít pravidelně dvakrát do roka po dobu šesti týdnů v množství třikrát denně 15 kapek do trochy vody, může být i méně. Připravíme si ji následujícím způsobem: jednu velkou hrst sušených plodů Goji zalijeme 3 dcl šedesátiprocentního lihu...
23.11.2015 21:18
Pro původní americké obyvatelstvo byly brusinky nejen lékem, ale i potravinou. V brusinkách (brusnice) nalezneme účinné flavonoidy proanthokyanidiny (PAC), které již severoameriční indiáni využívali pro jejich antibakteriální vlastnosti už před 300 lety k hojení ran a zmírňování bolestí. Dnes jsou...
<< 1 | 2 | 3