Sója

Sója, sojové boby – luštěnina, zdroj přírodních proteinů, vlákniny, minerálů a vitaminů. Pro získání tzv. kompletních proteinů se doporučuje sóju kombinovat s obilovinami. Sója obsahuje vitaminy B1, B2, B6, biotin, D, E, K obsahuje i malé množství vitaminu C a A, fosfor, hořčík, draslík, železo, vápník a také  isoflavony či fytoestrogeny, které mají podobnou strukturu jako estrogen (má podobné účinky jako ženský hormon a tím dochází ke snižování testosteronu).

Mezi nefermentované sójové výrobky patří tofu či sójové mléko, zatímco miso (pasta ze sóji), natto (název fermentovaného sýra ze sójových bobů pomocí bakterií Bacillus subtilis), tempeh (něco jako sójový hermelín) a tamari (sójová omáčka) patří k fermentovaným sójovým produktům. 

  • existují 2 tábory v pohledu na sóju, ti co pravidelně konzumují sóju a sójová výrobky (jako alternativu masa, pozitivní účinky na zdraví) a nebojí se účinků na testosteron, ve druhé skupině jsou převážně lidé, ve druhé skupině jsou lidé, kteří se bojí, že má sója přímý vliv na snižování testosteronu (u mužů)

Sója a její účinky:

  • zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • brainfood – podporuje mozkové funkce
  • zdroj vlákniny (působí proti zácpě, detoxikuje a prospívá zažívání)
  • obsahuje všech 9 esenciálních aminokyselin
  • zdroj proteinů, podporuje růst svalové hmoty
  • pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu
  • sója s obilovinami působí jako kompletní protein
  • zdroj fytoestrogenů, které prospívají při menopauze, ale u mužů mohou snižovat hladinu testosteronu (libido)
  • zdroj elektrolytů (draslík, vápník, hořčík)
  • je zdrojem fytosteronů, které mohou u mužů při vyšších dávkách snižovat plodnost (klíčky sóji)
  • více

Sója, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • nemá

Výrobky ze sóji:

  • sojový lecitin
  • sójové mléko a jogurty
  • tofu, tempeh

Hlavní problémy sóji (zdroj: Margit Slimáková)

  • Goitrogeny, které potlačují funkci štítné žlázy. Zdravá štítná žláza reguluje metabolismus a její poškození může vést k nadváze, únavnosti a nepravidelné menstruaci.
  • Fytáty, které omezují využití živin, jako jsou minerální látky vápník, hořčík, železo anebo zinek, ze stravy.
  • Antinutriční látky, jež omezují trávení bílkovin. Obsah antinutrientů je považován za příčinu spojení konzumace sóji s malnutricí.
  • Fytoestrogeny, jež funkcí napodobují skutečné pohlavní hormony estrogeny, které někdy i blokují. Zvýšená hladina estrogenů může podporovat vznik rakoviny prsu, předčasný nástup puberty anebo neplodnost.
  • Vysoce průmyslová úprava. Dnes nejčastěji konzumovanou podobou sóji jsou polotovary, které obsahují tzv. izolovaný sójový protein, který s přirozenou potravinou nemá nic společného.  Pro snížení obsahu antinutričních látek jsou sójové boby čištěny v hliníkových tancích v kyselé lázni a zbytky hliníku zůstávají v potravině.
  • Genetická modifikace a Roundup. V Americe je už přes 90 % sóji geneticky modifikováno, hlavní přidanou vlastností je její odolnost vůči herbicidu Roundup (Roundup ready sójové boby). Tento celosvětově nejpoužívanější herbicid přitom může vést k systémové toxicitě a být jedním z významně rizikových faktorů vývoje mnoha chronických onemocnění. GM sója obsahuje také geny z bakterií, které produkují alergizující bílkoviny. Posledně jmenované se po její konzumaci dokáží zabudovat do DNA našich střevních bakterií a fungovat v nich.
Sója nebude naším nepřítelem, pokud ji budeme konzumovat ve zdraví prospěšné, a sice fermentované podobě. Fermentace je proces, při kterém se rozloží pro zdraví nevýhodné (tzv. antinutriční) látky a fytáty. Fermentovaná sója je bohatým zdrojem bílkovin, probiotik a v našich dietách vzácného vitamínu K2 (silný antioxidant, který zpomaleuje projevy stárnutí a podporuje imunitní systém).
.
 

Fermentované sójé výrobky :

  • Kvalitní sójové omáčky ( nesmí být vyrobeny chemickou hydrolýzou)
  • Tempeh – fermentovaný sójový 
  • Miso, skvělá slaně chutnající pasta
  • Natto – fermentovaný sýr (nejlepším zdrojem K2)
  • Tamara