Čočka
čočka je luštěnina, má jedlá semena (1-2 semena) hnědé nebo červené barvy, které jsou schované v plochém lusku. Různé druhy čočky se liší barvou ( červená, žlutá, hnědá, oranžová a zelená), tvarem a velikosti (velkozrnné, střední a drobnozrné čočky vypouklého nebo plochého tvaru). Zelené a hnědé druhy čočky jsou zdrojem selenu, železa a manganu. Čočky je výborným zdrojem stravitelných bílkovin. Čočka je známa cca 5000 roků a byla oblíbená v Asii a Egyptě. Čočka obsahuje provitamin A, vitamíny skupiny B, železo, vápník, draslík.
Čočka, aktivní látky a účinky:
- zdroj esenciálních aminokyselin
- zdroj bílkovin
- dobrá alternativa masitých pokrmů společně s fazolí a sójou
- zdroj komplexních sacharidů asi 50%
- vitalizuje a nasytí
- působí proti únavě a poklesu výkonnosti
- podporuje krvetvorbu a zásobuje buňky kyslíkem
- brainfood - posiluje nervy a výkon mozku
- zlepšuje orgasmus a posiluje libido - afrodisiakum
- omlazuje vazivové tkáně
- podporuje produkci hormonů
- vhodná pro vegany a vegetariány
- podpora při redukční dietě
- působí proti zácpě
- neobsahuje lepek
- více
Použití: čočka je vhodná kombinovat s rýží a těstovinami, do polévek můžeme k čočce přidat mrkev, cibuli a bobkový list
Diskusní téma: Čočka
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.