Zažívání
Pro zdraví střev je důležitá bakteriální rovnováha ( 80% zdravých baktériií a 20% škodlivých baktérií ) a přísun dostatečného množství vlákniny, což v praxi bývá naopak. Pokud si chceme zvýšit obsah vlákniny, můžeme do stravy zařadit ovoce, zeleninu, chia semínka, ovesné vločky.
Ovoce s vysokým obsahem vlákniny:
Některým lidem však potraviny bohaté na vlákninu nevyhovují a mohou jim způsobovat průjmy. Batkeriální nerovnováha ( disbióza ) je obvyklým problémem při zažívání, může způsobovat citlivost na určité druhy potravin, zvýšenou chuť na sacharidy, únavu, pálení žáhy, potíže se spánkem, bolesti kloubů, nemoci dásní, časté nachlazení a chřipku, ekzémy a akné, plíšňové infekce chodidel... Z uvedeného je zřejmé, jak zásadní je mít zdravé střevo.
Probiotika v podstatě podporují všechny funkce lidského těla, zklidňují podrážděný žaludek a náchylnost k průjmům, současně uvolňují ucpaná střeva a pomáhájí proti zácpě a proti přebujeným kvasinkám.
- pravidelný půst bez jídla jednou týdně ( pije se jen citronová voda) aby si tělo odpočinulo
TIP smoothie bohaté na vlákninu:
- listová zelenina
- 2 banány
- 200ml vody
- hrst ovesných otrub, nebo vloček - nejlépe přes noc namočit pro lepší trávení
nebo druhá varianta:
- 100g nakrájené červené řepy
- 2 hrušně
- listová zelenina
- 200ml ořechového mléka ( mandlové, z vlašských ořechů, z kešu ořechů )
třetí varianta super smoothie:
- jedno kiwi
- 2 lžíce chia semínek
- 200g jahod
- 200ml vody
- listová zelenina na doplnění vlákniny, čím zelenější tím lépe
Články na téna trávení a zažívání:
Sušené plody
25.11.2015 23:46
Tinktura z góji
Tinktura, kterou je prospěšné užít pravidelně dvakrát do roka po dobu šesti týdnů v množství třikrát denně 15 kapek do trochy vody, může být i méně. Připravíme si ji následujícím způsobem: jednu velkou hrst sušených plodů Goji zalijeme 3 dcl šedesátiprocentního lihu...
23.11.2015 21:18
Pro původní americké obyvatelstvo byly brusinky nejen lékem, ale i potravinou.
V brusinkách (brusnice) nalezneme účinné flavonoidy proanthokyanidiny (PAC), které již severoameriční indiáni využívali pro jejich antibakteriální vlastnosti už před 300 lety k hojení ran a zmírňování bolestí. Dnes jsou...