Vitamin E (tokoferol)
O vitaminu E se mluví jako o "elixíru mládí". Vitamin E je rozpustný v tucích, je antioxidant, podporuje regeneraci kůže, zpomaluje stárnutí na buněčné úrovni, odstraňuje únavu, brání vzniku svalových křečí. Mezi nejbohatší zdroje vitaminu E patří pšeničné klíčky ( zdroj kyseliny listově B9 a biotinu ).
Zdroje vitaminu E v potravinách:
- pšeničné klíčky
- ořechy
- semínka ( slunečnicová..)
- rostlinné oleje
- sojové boby
- luštěniny ( hrách ..)
- listová zelenina ( špenát, salát...)
- Goji - kustovnice čínská
Jak působí vitamin E
- zpomaluje proces stárnutí
- urychluje hojení ran
- silný antioxidant
- podporuje imunitní systém
- podporuje nervovou soustavu a mozek
- pozitivně podporuje ženskou plodnost
- podporuje vlasy a kůži
- působí proti rakovině
- prevence před Alzheimerovou nemocí
- zesiluje účinek vitaminu A
- předchází tvorbě vrásek
- podobně jako vitamín A, vitamín C, selen a některé aminokyseliny má neobyčejné antioxidační účinky, zabraňuje oxidaci tuků.
- podporuje trávení a metabolismus tuků
- více