Jak posílit imunitní systém?

03.01.2020 13:33

Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního.Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina lidí nereaguje vůbec). Chyby imunitního systému (zánět, který se tělu nedaří dostat pod kontrolu) mohou ale vyústit i třeba v cukrovku druhého typu, srdeční onemocnění, revmatickou artritidu, nebo dokonce i rakovinu.
Naopak, někdy je nám imunitní systém na škodu, a to např. při transplantacích, kdy je to právě imunitní systém, který často způsobí odmítnutí darovaných orgánů.

  • podporují činnost bílých krvinek a působí přímo na lymfatický systém
  • 3 denní půst (po konzultaci s lékařem) podporuje vylučování růstového hormonu, který posiluje obranný systém organismu, působí proti zánětům v těle a podporuje regeneraci
  • užívání antibiotik poškuzuje střevní flóru a tím oslabuje imunitu organismu (poruchy imunity a chronické záněty střev a žaludku) a mikrobiom
  • nedostatek vitaminů a minerálů postupně oslabuje imunitní systém. Můžete si uvědomit, že žádná minerální látka nepůsobí v těla samostatně, ale v synergii s vitamíny, enzymy a dalšimi živinami. Aby nás mohl imunitní systém plnohodnotně chránit, musíme mu dodávat plné spektrum vitamínů, minerálů a dalších látek pro zdravé fungování těla.
  • aby imunitní systém mohl správně fungovat je potřeba mít v rovnováze osu MTM a srdce s cévním systémem

Potraviny a bylinky podporující přirozenou obranyschopnost organismu:

  • zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • sezamové semínko, díky vysokému obsahu zinku podporuje imunitu, lněná semínka, čističe střev, podporují metabolismus a regeneraci střev, černucha setá, (Nigella sativa, černý kmín), podporuje obranyschopnost organismu, prospívá při syndromu vyhoření, apatii nebo depresích
  • arónie (černý jeřáb), černý rybíz, borůvky, brusinky, černice, maliny, třešně, šípky, dřínky, hlošinky, rakytnik řešetlákový (Hippophae rhamnoides)
  • Aloe vera
  • zázvor, kurkuma
  • kustovnice čínská (goji), golden berry (mochyně peruánská)
  • bergénie tučnolistá
  • zdrojem přírodních probiotik je přirozeně fermentovaná zelenina (kvašené zelí atd.) a mléčné výrobky (kefír)
  • eleukerokok kořen
  • ženšen pravý (Panax ginseng), posiluje přirozenou odolnost organismu, pomáhá při stresu, rekonvalescenci, zlepšuje schopnost soustředění a výkonnost, ženšen pětilistý, gynostema, jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum), má podobné účinky jako ženšen pravý
  • ašvaganda kořen
  • echinacea (třapatka nachová) kořen, kořen čekanky a lékořice (zdroj inulinu, který je potravou pro přátelské bakterie)
  • heřmánek pravý, čaje napravují střevní flóru, působí proti zánětům trávícího traktu a nadýmání
  • maralí kořen
  • lichořeřišnice, semeno
  • kopretina řimbaba, je doporučována jako jedna z bylin po užívání antibiotik, podporuje rovnováhu ve střevní mikrobiotě a tím i imunitu
  • lipový květ, posiluje obranyschopnost organismu, antioxidant, neutralizuje volné radikály (quercetin, kamferol)
  • lopuch větší, má dezinfekční, antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti, podporuje imunitní systém, povzbuzuje trávení, urychluje látkovou výměnu
  • máta peprná, působí na imunitní systém a podporuje přirozenou obranyschnopnost organismu
  • fenykl obecný, semena podporují imunitní systém (vitamin C a selen), antimikrobiální účinky
  • medvědí česnek, zdroj vitamínu C (pouze čerstvé listy) a betakarotenu, podporuje imunitní systém
  • kuchyňský a černý česnek (česneková tinktura nebo šťáva), ozdravu střevní flóru a působí proti střevním parazitům
  • mumio, antioxidant, podporuje obranyschopnost organismu
  • Shatavari, podporuje imunitní systém (zdroj antioxidantů)
  • penízovka je houba, která je přírodním antibiotikem, působí proti bakteriím Escherichia coli a plísním Candida albicans
  • rozchodnice růžová, prospívá dlouhověkosti, působí proti přečasnému stárnutí buněk, přírodní antioxidant, adaptogen a podporuje imunitní systém
  • Propolis tinktura
  • atd.

Co ovlivňuje stav imunitního systému?

  • psychosomatický šok (např. úmrtí partnera, rozvod, ztráta majetku), psychosomatické faktory - působí dlouhodobě
  • potlačené nebo zablokované emoce
  • strava, pitný režim, prostředí, půst
  • mikrobiom, trávící trakt (druhý mozek) a mozek - jejich vzájemná homeostáze, je nutná dynamická rovnováha
  • aktivní pohyb v přírodě, pravidelná meditace (zklidnění mysli, těla i duše)
  • používání chemických prostředků (léky, prací prostředky, hnojiva, atd.)
  • neurální sítě
  • půst - občasná hladovka je jednou z nejúčinnějších metod pro léčení zánětů, posilování imunity a pro lepší uzdravování
  • pozitivně imuitní systém ovlivňuje otužování organismu a také léčebné pocení (např. potní chýše, horká koupel s využitím řízené horečky)
  • imunitní systém negativně ovlivňují chemické látky v potravinách a životním prostředí (ovzduší, voda, prací prostředky, kosmetika, léky, antikoncepce)

Nejdůležitější minerální látky pro imunitní systém:

  • vápník - pomáhá proti alergickým reakcím
  • hořčík - ochraňuje organismus před přehnanými reakcemi imunitního systému
  • měď - tajemný stavební prvek imunitního systému
  • zinek - prvek s největším potenciálem pro imunitní systém
  • železo - pro "železné zdraví "
  • selen - garance ochrany pro naše buňky
  • mangan a chrom - aktivátory látkové přeměny

Články o imunitním systému a posílení imunity:

Sušené plody

25.11.2015 23:46
Tinktura z góji Tinktura, kterou je prospěšné užít pravidelně dvakrát do roka po dobu šesti týdnů v množství třikrát denně 15 kapek do trochy vody, může být i méně. Připravíme si ji následujícím způsobem: jednu velkou hrst sušených plodů Goji zalijeme 3 dcl šedesátiprocentního lihu...
23.11.2015 21:18
Pro původní americké obyvatelstvo byly brusinky nejen lékem, ale i potravinou. V brusinkách (brusnice) nalezneme účinné flavonoidy proanthokyanidiny (PAC), které již severoameriční indiáni využívali pro jejich antibakteriální vlastnosti už před 300 lety k hojení ran a zmírňování bolestí. Dnes jsou...
<< 1 | 2 | 3