Bílkoviny rostlinné a živočišné
Bílkoviny ( proteiny ) jsou základním kamenem naší stravy a tvoří společně se sacharidy a tuky základní složky naší stravy. Bílkoviny tvoří základy enzymů, buněčných receptorů, signálních kaskád a dalších částí našeho složitého metabolismu. Příjem bílkovin je důležitý pro výstavbu svalstva a k tvorbě nezbytných komponent.
Bílkoviny by měli tvořit cca 15 - 30% denního kalorického příjmu, příjem by neměl klesnout pod 0,6g/kg hmotnosti. ( příklad: 100kg chlap by měl sníst minimálně 60gramů bílkovin ), doporučený příjem je 1g/kg hmotnosti.Kulturisté nabírající hmotu se stravují s příjmem 1,5 - 2g/kg. Velký přísun bílkovin je však zátěží pro organismus. Základní prvky bílkovin tvoří aminokyseliny. Bílkoviny si můžeme představit jako řetězce korálků z aminokyselin. ( esenciální si tělo nedokáže vytvořit - přijímáme potravou, neesenciální si organismus dokáže vytvořit z prekurzorů sám )
Podle toho jaké aminokyseliny poskytují celé spektrum je dělíme na:
- plnohodnotné bílkoviny - vyšší využitelnost pro organismus ( živočišné zdroje - maso, mléko, vejce a mléčné výrobky - vařením však obsah bílkovin klesá o 50%!!!)
- neplnohodnotné bílkoviny - nyžší využitelnost ( rostlinné zdroje - luštěniny, obiloviny, ořechy - nevyvážený poměr aminokyselin )
Biologická hodnota ( BV )
Plnohodnotnost potravin
- obiloviny a luštěniny
- rýže a luštěniny
- ořechy a luštěniny
- rýže a sója
- kukuřice a luštěniny
Vstřebatelnost a využitelnost
Jaké klady a zápory mají rostlinné a živočišné bílkoviny
Rostlinné bílkoviny klady:
- nižší obsah xenobiotik
- nižší cena
- vyšší podíl vlákniny, vitamínů a minerálních látek
- nezatěžují tlusté střevo narozdíl od červeného masa
Rostlinné bílkoviny zápory:
- přítomnost antinutričních látek, které ztěžují vstřebávání
- neplnohodnotné bílkoviny ( až na vyjímky, chia semínka, konopná semínka, sóju a quinou )
- nižší obsah bílkovin, než rostlinná strava, vyžaduje větší množství stravy - řešením je vhodná kombinace bílkovin ( sója + pšeničné bílkoviny )
- riziko obsahu pesticidů a GMO ( geneticky upravených potravin )
- riziko výskytu potravinových alergií ( sója, pšenice )
Živočišné bílkoviny a jejich výhody:
- plnohodný zdroj bílkovin
- koncentrovanější zdroj, vařením se však snižuje obsah na 50% hmotnosti
- lepší stravitelnost - tepelně upravené
Živočišné bílkoviny a jejich nevýhody:
- zatížení tlustého střeva, zejména červené maso
- vyšší obsah tuků a cholesterolu
- sklerotizující účinek
- zbytková antibiotika, výskyt baktérií
- potravinové alergie - mléko, mléčné výrobky