Koření a kořenící byliny
listy, kořeny, plody, poupata, květy - koření může pocházet ze všech částí rostlin. V Asii se již po celá tisíciletí cení pro
medicínské i kulinářské účely. Pojmem koření se všeobecně označují časti kostlin, které pro svůj přirozený obsah chuťových a aromatických látek hodí ke konzumaci jako kořenící a dochucující přísady.

Koření obsahuje ve vysoké koncentraci:
- třísloviny - taniny (šalvěj, majoránka, tymián) - mají adstringentní a aktibakteriální účinky - dříve se používali pro skladování potravin
- pálivé látky (pepř, paprika, hořčice, zázvor, galgán, kurkuma, česnek a cibule) - zvyšují produkci slin, podporují vylučování žaludečních šťáv a prospívají peristaltice střev
- éterické oleje - silice (hřebíček, skořice, jalovec, kopr, fenykl, pažitka) - podporují trávení, brání nadýmání, ničí choroboplodné zárodky ), podporují činnost srdce )
- hořčiny - davají nahořklou chuť (šafrán, pelyněk, bazalka, rozmarýn, oregano, tymián) - stimulují sekreci slin, žaludečních šťáv a žluči, prospívají peristaltice střev¨
Kde koupit koření?
Seznam koření a bylinného koření:
- anýz
- bazalka
- citronová tráva
- česnek
- fenykl
- hořčice
- hřebíček
- kardamom
- kmín
- kmín indický černý - černucha setá
- kopr
- koriandr
- křen
- kurkuma, zabíjí mikroorganismy ve střevech a krvi, stabilizuje hladinu cukru v krvi, k metabolismu potřebuje hodně tuku
- libeček
- majoránka
- mák
- meduňka
- muškátový oříšek
- nové koření
- oregáno
- paprika
- paprika chili
- pažitka
- pepř
- pepř kajenský
- petržel
- pískavice
- rozmarýn
- saturejka
- skořice ( koření nesmrtelnosti), čistí krev, slinivku a střevo, působí proti cukrovce
- šafrán
- tymián, působí proti mikroorganismů, přírodní dezinfekce
- vanilka
- šalvěj - silná dezinfekce
- zázvor, stabilizuje hladinu cukru v krvi, přírodní dezinfekce
Koření by se mělo kupovat a používat v období, kdy jeho chuť dosahuje vrcholu. Mnohé druhy by se měli uskladňovat po co nejkratší dobu. Pokud je musíme uskladnit na delší dobu je vhodné koření nasekat, rozmixovat a dát do vzduchotesných nádob a zmrazit.
Kdo konzumuje denně skořici, zázvor a kurkumu netrpí nemocemi a prodlužuje si život - antiseptika
Kdo konzumuje denně skořici, zázvor a kurkumu netrpí nemocemi a prodlužuje si život - antiseptika
Způsoby uskladnění koření:
- ve vzduchotěsných nádobách
- mleté uskladňujte max. 6 měsíců
- koření kontroluje čichem (zda není žluklé a jakou má vůni) a zrakem (barva)
Kupujeme celé koření od bobulí až po kůru a semena (semena, lusky i bobule). Je to doporučený způsob, jak získat kvalitní koření bez příměsí. Nejlepší je koření rozdrtit v hmoždíři, nastrouhat nebo pomlít tešně před konzumací, protože se tak uvolňují vůně a chutě.
Diskusní téma: Koření
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.