Mochyně peruánská

Mochyně peruánská (Golden berry, Inca berry, Physalis peruviana) je druhově příbuzná našemu rajčeti, má plody o velikosti 2–4 cm žluto-oranžové barvy, které jsou ukryté v kalichu – lampionu. Sušené plody jsou zdrojem sacharidů, vlákniny, bílkovin.

Mochyně peruánská (Physalis peruviana) a její účinky:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • vhodná při potížích s poruchami učení, snížené koncentraci (brainfood)

  • podporují harmonizaci krevního tlaku

  • silný protioxidant

  • nízký glykemický index (vhodné při redukčních dietách )

  • podporuje resilienci a homeostázu

  • podporuje očistu těla

  • diuretické účinky (zbavuje tělo přebytečné vody)

  • dezinfekční účinek na močové cesty a trávicí trakt

  • působí jako ochrana před viry a bakteriemi

  • podporuje zdraví cév (díky obsahu rutinu)

  • podporují kostní metabolismus (obsažený v tucích rozpustný vitamin K) společně s vitamínem D

  • snižuje riziko makulární degenerace související s věkem (betakaroteny, lutein)

  • více

Mochyně peruánská, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • nemá

Použití:

Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem

Sušení:

Čeleď: lilkovité (Solanaceae)

Výskyt, stanoviště:

Barva květů:

Chuť: sladká, tropická (chutí připomíná ananas nebo mango)

Listy:

Lodyha:

Sběr: plod

Plod: žluto -oranžové bobule velikosti cca 2 cm (podobně jako cherry rajčata)

Množení: semeny

Magie bylinek:

Lidové názvy: třešeň inků, zlaté bobule

Signatura:

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

Sušené plody

25.11.2015 23:46
Tinktura z góji Tinktura, kterou je prospěšné užít pravidelně dvakrát do roka po dobu šesti týdnů v množství třikrát denně 15 kapek do trochy vody, může být i méně. Připravíme si ji následujícím způsobem: jednu velkou hrst sušených plodů Goji zalijeme 3 dcl šedesátiprocentního lihu...
23.11.2015 21:18
Pro původní americké obyvatelstvo byly brusinky nejen lékem, ale i potravinou. V brusinkách (brusnice) nalezneme účinné flavonoidy proanthokyanidiny (PAC), které již severoameriční indiáni využívali pro jejich antibakteriální vlastnosti už před 300 lety k hojení ran a zmírňování bolestí. Dnes jsou...
<< 1 | 2 | 3