Datle
plod palmy datlové působí preventivně proti zdravotním obtížím a léčí nemoci. Nejčastěji rostou datle v Sýrii, Izraeli, Persii a Iráku na stromech dorůstající výšky až 30m, šťavnaté plody oranžovo - červené barvy mají délku cca 5cm. Sušené plody datlí patří mezi významné exportní produkty arabských zemí. Datle jsou známé u beduínů svým vysokým obsahem cukrů a sacharidů. Datle obsahují 23 druhů aminokyselin, vitamínu A, karoten, vitamíny skupiny B, C a PP. Ze stopových prvků a minerálních látek obsahují železo, měď, zinek, hořčík, draslík, mangan, hliník, sodík, kobalt, kadmium, bor a síru. V Arabských zemích má přezdívků " chléb pouště" - posvátné jídlo.
- sušené datle ( vypeckované, nebo s peckami ) obsahují cca 60% sacharidů
- datlová pasta
- datlový sirup
Datle a jejich účinky:
- brainfood podporují soustředění a mentální svěžest
- posilují nervy
- zdroj vitaminu B5
- podporuje usínání - přírodní uspávací prostředek
- podporují čilost a vitalitu
- vysoký obsah tryptofanu
- vhodné ke slazení pokrmů ( do musli, salátů, koláčů, pudingu..)
- dodávají rychlou energii při únavě a jsou kalorické
- díky vláknině prospívají trávení
- zahánějí chuť na sladké
- posilují imunitní systém
- snižují riziko nádorových onemocnění
- podporují lepší vidění díky obsahu vitaminu A
- zabíjí bakterie a parazity
- vhodné při fyzické a psychické zátěži
- podporují potenci a zlepšení kvality semene
- posilují kapilární stěny
- zlepšují trávení
- snižuje vedlejší účinky antibiotik
- pomáhání při hojení krvácení dásní
- pomáhají vylučovat těžké kovy z těla
- posilují játra a ledviny
- dávají sílu a vytrvalost, prodlužují délku života
- vhodné při redukčních dietách - mohou efektivně nahradit sladkosti
- datlová pasta - přírodní sladidlo
- více
Použití: vhodné na svačinu či přesnídávku
Datle a jejich odrůdy:
Beduínský pokrm:
- 2 šálky prosa
- 1 jablko
- 10 - 15 datlí
- lžíce rostlinného za studena lisovaného oleje
- 6 šálků vody
omyjeme proso a opražíme je na oleji, a následně přidáme na kostečky nakrájené vypeckované datle. Zalijeme vodou a přivedeme do varu, přiklopíme poklicí, vypneme plotnu a necháme cca 15 dojít. Podáváme nejlépe teplé.
Sušené datle dále na chvíli do horkého mléka a máte zajímavý nápoj na povzbuzení
Diskusní téma: Datle
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
Přidat nový příspěvek
Sušené plody
25.11.2015 23:46
Tinktura z góji
Tinktura, kterou je prospěšné užít pravidelně dvakrát do roka po dobu šesti týdnů v množství třikrát denně 15 kapek do trochy vody, může být i méně. Připravíme si ji následujícím způsobem: jednu velkou hrst sušených plodů Goji zalijeme 3 dcl šedesátiprocentního lihu...
23.11.2015 21:18
Pro původní americké obyvatelstvo byly brusinky nejen lékem, ale i potravinou.
V brusinkách (brusnice) nalezneme účinné flavonoidy proanthokyanidiny (PAC), které již severoameriční indiáni využívali pro jejich antibakteriální vlastnosti už před 300 lety k hojení ran a zmírňování bolestí. Dnes jsou...