Černý rybíz
tmavě fialové až černé bobule rostoucí běžně na keřích velikosti 1,2-1,5m v našich zahradách a sadech, 100g černého rybízu obsahuje cca 63 kalorií a 1 g proteinu, 0,4 g tuku, 7,3 g sacharidů. Sbírají se listy v době květu ( max. třetinu listů ) a plody. Černý rybíz je starý a účinný lék na revmatismus, plicní a ledvinové choroby, posiluje cévy, srdce, upravuje krevní tlak, prospívá játrům a ledvinám, utišuje kašel. Plody i listy černého rybízu s typickou vůní patří mezi léčivé bylinky, které běžně najdete na zahradách, zejména na venkově.
Co plody černého rybízu obsahují?
- Vitamíny - A, B1, B2, B6, B9, P, K, C, E, D
- Mikroživiny - železo, měď, draslík, mangan, fosfor a jiné
- Kyseliny - askorbová, kyselina jablečná, kyselina šťavelová, kyselina fosforečná, citrónová
- Éterické oleje
- Taniny
Černý rybíz a jeho účinky:
- posiluje tělo proti nachlazení a chřipce
- zdroj antioxidantů
- zdroj stopových prvků podporujících buněčný metabolismus ( draslík, mangan, vápník, hořčík )
- zdroj antokyanů jako arónie
- snižuje záněty a dezinfikuje
- pomáhá jako prevence v boji s rakovinou
- snižuje riziko vzniku diabetu
- snižuje riziko srdečních onemocnění, harmonizuje krevní tlak
- prospívá při problémech se zrakem, zlepšují vidění za šera
- prospívá trávícímu traktu
- podporuje mentální schopnosti u starších lidí
- má příznivý vliv na kůži, působí proti vráskám
- posilují cévní stěnu (antokyanidyiny a flavonoidy)
- posiluje imunitní systém
- prevence při zánětech močových cest a prevenci vzniku ledvinových kamenů
- listy černého rybízu se používají na přípravu čaje
- více
Listy černého rybízu:
- mají vyšší obsah vitamínu C než plody
- odvar z listů ( sušených i čerstvých ) se používá při chudokrevnosti
Černý rybíz s medem: smícháme šťávu z černého rybízu s medem v poměru 3 :1, užívámě 3 x denně
Použití: přímá konzumace, šťáva z plodů,kompoty, zavařeniny, sušené plody, protlaky, džemy a příprava vína
Množství: 30-40 g černého rybízu pokryje denní spotřebu vitaminů a minerálů
Kontraindikace: při trombóze, zvyšuje srážlivost krve, při zánětech dvanácterníku, těhotné ženy
Tip:při nachlazení, chřipce a špatném krevním oběhu:
do tmavené láhve dáme jeden díl plodů černého rybízu a jeden díl lihu a necháme 10 dní stát a každý den protřepeme. Vytvožený macerát slijeme a užíváme jednu lžičku denně.
Kde koupit šťávu z černého rybízu?
Diskusní téma: Černý rybíz
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
Přidat nový příspěvek
Sušené plody
25.11.2015 23:46
Tinktura z góji
Tinktura, kterou je prospěšné užít pravidelně dvakrát do roka po dobu šesti týdnů v množství třikrát denně 15 kapek do trochy vody, může být i méně. Připravíme si ji následujícím způsobem: jednu velkou hrst sušených plodů Goji zalijeme 3 dcl šedesátiprocentního lihu...
23.11.2015 21:18
Pro původní americké obyvatelstvo byly brusinky nejen lékem, ale i potravinou.
V brusinkách (brusnice) nalezneme účinné flavonoidy proanthokyanidiny (PAC), které již severoameriční indiáni využívali pro jejich antibakteriální vlastnosti už před 300 lety k hojení ran a zmírňování bolestí. Dnes jsou...