Borůvky
borůvky mají vyjímečný obsah manganu, ale obsahují také životně důležité minerály jako hořčík, fosfor, vápník, železo, síru, chróm a zinek, vitamíny B1, B2, A, C, mléčnou, kyselinu jantarovou a kyselinu pantotenovou.
Borůvky obsahují:
- 88% vody
- 8% cukru,
- 1% z bílkovin,
- 1,6% organických kyselin (kyselina benzoová, kyselina citrónová, kyselina jablečná, kyselina šťavelová, kyselina octová),
- 1,2% vlákniny a
- 0,5% z opalování, barvení a pektin (tyto látky odvodit těžké radioaktivní prvky - stroncia a kobaltu)
Borůvky a jejich účinky:
- pomáhá tělu bojovat proti stresu
- antioxidant, zpomaluje p roces stárnutí
- posilují imunitní systém
- přírodní zdroj vlákniny
- snižují hladinu chlesterolu díky obsahu pektinu
- posilují cévní stěny
- obnovují funkci jater
- zlepšují noční vidění
- snižují hladinu cukru v krvi vhodná pro diabetiky
- antiseptické účinky ( hlavně v ústech )
- normalizují metabolické procesy v těle
- ideální pro dietu obsahují pouze 44 kalorií ve 100g plodů
- více o účincích borůvek
Ve 100g čerstvých borůvek je obsažena denní dávka vitaminu C, železa a manganu.
Kontraindikace: při onemocnění slinivky břišní.
Způsoby uchovávání borůvek:
- zmrazení, nejlépůe v plastových pytlících
- sušení, max. při teplotě 42 stupňů
- džemy a marmelády
- proslazené borůvky - kandované
- dražované borůvky
Borůvkové smoothie ( 4 porce ): níže uvedené suroviny důkladně rozmixujeme
- 4 hrnky borůvek (mohou být i mrazené)
- jedno zralé avokádo,
- několik hrstí listů špenátu
- 1- 2 lžíce chia semínka
Sušené plody
25.11.2015 23:46
Tinktura z góji
Tinktura, kterou je prospěšné užít pravidelně dvakrát do roka po dobu šesti týdnů v množství třikrát denně 15 kapek do trochy vody, může být i méně. Připravíme si ji následujícím způsobem: jednu velkou hrst sušených plodů Goji zalijeme 3 dcl šedesátiprocentního lihu...
23.11.2015 21:18
Pro původní americké obyvatelstvo byly brusinky nejen lékem, ale i potravinou.
V brusinkách (brusnice) nalezneme účinné flavonoidy proanthokyanidiny (PAC), které již severoameriční indiáni využívali pro jejich antibakteriální vlastnosti už před 300 lety k hojení ran a zmírňování bolestí. Dnes jsou...