Arónie, černý jeřáb ( chokeberry )

Chokeberry (Aronie, černá jeřabina) je v různých jazycích romanticky nazývána jako "černá perla", "černý jeřáb." Černý jeřáb je ovocný strom nebo keř. Plody arónie jsou zaoblené (podobné borůvkám), černé s modravým nádechem, o průměru cca 12 mm, mají trpkou chuť něco jako kříženec jablka, borůvky a černého rybízu. 
černý jeřáb - arónieArónie je považován za jeden z nejsilnějších antioxidantů, které chrání naše zdraví. Moderní výzkumy potvrzují moudrost starých kultur a potvrzují, že plody Aronie obsahují velké množství vitamínů, minerálů a biologicky aktivních látek. Obsahuje cukr (glukóza, sacharóza, fruktóza), pektin (gelující vlastnosti), vitaminy A a C, vitamíny skupiny B( B1, B2, B6), vitaminy E, F , K, P - rutin a flavonoidy, minerály (železo, měď, bor, mangan, molybden, fluor). Černý jeřáb je bohatý na látky, které stimulují imunitní systém, chrání proti různým infekcím a nemocem, posiluje stěny kapilár a působí proti chudokrevnosti.
 

Arónie - černá jeřabina, obsah výživných a účinných látek:

  • 4 x větší obsah jódu než mají jahody, angrešt a maliny
  • 2 x více vitaminu P než černý rybíz a 20 x více než pomeranč
  • černý jeřáb obsahuje sorbitol (vhodný pro diabetiky)
  • šťáva z arónie má jednu z nejvyšších oxidačních účinků (více něž černý rybíz, ostružiny, jahody...)
  • zdroj antokyanů - 1500mg ze 100g čerstvých plodů
  • vysoký obsahu rutinu (pro pevné cévy)
Čerstvé plody arónie mohu vydržet při teplotě cca 1 stupeň celsia až 5-6 měsíců.
 

Nejčastěji se setkáváme s těmito variantymi černého jeřábu:

Sušením a zmrazením mají plody arónie menší hořkost a trpkost. Pokud čerstvé plody smícháme s mlékem nebo mléčnými výrobky dosáhneme stejného efektu (hořkost je pryč). 
 

Černý jeřáb a jeho účinky:

  • normalizuje hladinu cholesterolu v krvi
  • zdroj pektinu, vhodný pro čištění střevního systému
  • mírný diuretický účinek
  • plody jsou součástí stravy při ateroskleróze
  • posiluje cevní stěny a zvyšuje jejich pružnost (díky rutinu - vitamin P)
  • posiluje imunitní systém
  • díky obsahu jódu je vhodná při léčbě nemoci z ozáření a onemocnění štítné žlázy
  • aktivuje působení žaludečních šťáv a zvyšuje kyselost (antiseptické účinky)
  • prospívá při poruchách srážení krve, krvácení
  • reguluje trávení, posiluje játra, stimuluje tvorbu a vypouštění žluči
  • snížuje emocionální nerovnováhu, reguluje mozkové procesy
  • pektiny obsažené v černé jeřabině odstraňují težké kovy a radioaktivní látky
  • pozitivní vliv na endokrinní systém
  • neutralizuje některé patogenní bakterie
  • neutralizuje volné radikály
  • normalizovat střevní funkce
  • více o účincích černého jeřábu
Kontraindikace: při zvýšené srážlivosti krve, při zvýšené kyselosti žaludku, při žaludečních vředech, při časté zácpě
 

Jak připravit sirup z černého jeřábu?

  • 90 ml šťávy z chokeberry - černý jeřáb
  • 300 g cukru
  • šťáva z 1 citronu
  • šťáva z 1 pomeranče
  • 180 ml vody nebo jablečného džusu

Dejte všechny ingredience do hrnce, za stálého míchání přiveďte k varu.Vaříme po dobu 10 minut a neustále odstraňujeme pěnu. Potom nalijte do horké sterilizované lahve, a uzavřeme nejlépe korkovou zátkou a necháme vychladnout.

Vitamínový koktejl z arónie jablka a zázvoru

Dejte ingredience do odšťavňovače a získanou šťávu můžete hned konzumovat nebo ji můžete zavařit (v ledničce vydrží bez zavaření cca 30 - 45 dní).
 

Ovocno - aróniový puding

všechny ingredience důkladně rozmýchejte dozdobte sezónním ovoce, skořicí nebo vanilkou a dejte na 15 min. odstát do chladna nebo ledničky

Sirup z arónie se zachováním vitaminu C

Do čtyřlitrové sklenice vložíme otrhané a umyté plody černého jeřábu, přidáme potravinářskou kyselinu citronovou a zalijeme vodou až po hrdlo. Po cca 36 hodinách zcedíme a plody lehce rozmáčkáme. Získáme tak silně zabarvenou šťávu. Na každý litr šťávy přidáme 1 kg cukru a zastudena občas zamícháme, až se cukr zcela rozpustí (po 2 až 3 hodinách). Nakonec sirup slijeme do láhví.

Keř arónie dorůstá výšky 2 metrů, je nenáročný na půdu, ale vyžaduje slunné místo. Doba pro výsadbu je vhodná koncem října a v listopadu. Množení je možné i řízkováním.
 

Zajímavé odkazy o arónii:

Arónie, černý jeřáb

Diskusní téma: Arónie, černý jeřáb

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Sušené plody

14.02.2016 18:47
Najesť sa k prasknutiu tesne pred spaním nie je ten najlepší nápad. Rovnako tak nejesť večer vôbec. Posledné jedlo dňa je dôležité, nemali by ste ho vynechať, ale ani napchať sa tým, čo máte práve po ruke. Je to taký začarovaný kruh. Keď sa večer zle najete, nebudete dobre spať. Keď nebudete...
07.02.2016 12:34
V průběhu zimních měsíců se můžeme zastavit a dát tělu možnost regenerovat se. V řadě případů však neposloucháme signály vlastního těla, kdy volá po odpočinku, zastavení.. následuje pak nemoc, která nás zabrzdí a musíme ležet v posteli. Obranyschopnost těla souvisí i se schopností obránit se...
31.01.2016 13:31
Matcha tea, zelený čaj Matcha tea, zelený čaj Čo je to zelený japonský čaj - Matcha tea? Japonský čaj matcha je vysoko kvalitná s charakteristickou vôňou i chuťou. Ak ste milovníkmi najkvalitnejšieho nápoja z jačmeňa od firmy Green ways ako ja, tento čaj vám bude chutiť a oceníte ho.   Čo...
26.01.2016 23:31
Yucca, tiež známa pod názvom (juka) strom života, vie nielen prečistiť telo, ale aj posilňovať imunitný systém, znižovať cholesterol, liečiť reumu a pomáhať pri migréne.   Yucca zloženie: Rastlina má dostatočné množstvo vitamínov, minerálnych látok, sacharidov a živín. Zložka saponín...
20.01.2016 21:08
Staré zdroje říkají, že již Atlanťané měli své plantáže pod vodou a konzumovali tekutou stravu. Možné to je, ale nelze to s jistotou tvrdit. Rozhodně je pravda že se kapaliné strava vstřebává rychleji a lépe v těle, než těžké pené potraviny. Mikronutrienty jsou "nasávány" organismem s...
20.01.2016 10:40
Extra panenský olivový olej Extra panenský olivový olej může přispět k ochraně před rakovinou tlustého střeva, rakovinou prsu a rakovinou prostaty. Je to jeden z nejzdravějších olejů, který můžete používat ve vaší domácnosti pro snadné smažení a jako zálivku. Bobulové ovoce Všechny druhy...
19.01.2016 23:50
Zde je přehled potravin, které jsou chutné a pomáhají redukovat vznik mnoha onemocnění. Pokud pomineme dnešní známé superfoods - superpotraviny, tak mezi běžnou top 10 určitě patří tyto potraviny. 1. Jablka je štěstím, že právě u nás roste zcela běžně potravina, která je pro naše zdraví tak...
10.01.2016 19:10
i když se s námi může zima loučit, stále se často potýkáme s chřipkou a nachlazením. Nejedná se o extrémně vážná onemocnění, ale rýma, kašel, horečka a bolest hlavy nás dokáží pěkně potrápit, hlavně muže a děti. Zde je několik triků, jak tyto neduhy zdárně zvládnout. Důležité je v tomto období...
30.12.2015 22:34
4 super potraviny - citron, avokádo, kokosový ořech a zázvor. Citrón plody citrovníku výrazné žluté barvy s kyselou šťavnatou dužinou spalují tuky a urychlují metabolismis bílkovin a prospívají při procesu hubnutí. Čistí tělo a pomáhá při detoxikaci. V těle působí proti překyselení...
10.12.2015 23:40
Rakytník je vytrvalý, bodliaku, dosahujúce výšku až 3-4 metre s oranžovými bobuľami. Rastlina je pôvodom z Číny a ďalekého východu .. V 20. storočí sa začal pestovať v Európe a Ázii. V Česku sa pestuje ako okrasná a ovocná rastlina. Poľsko patrí medzi výzmámné európskych dodávateľov   V...
<< 1 | 2 | 3 >>