Ořechy
ořechy jsou přírodní zrojem proteinů a tuků, jsou vhodné pro výživu mozku - brainfood. Pro snadnější přímou konzumaci doporučuje ořechy před konzumací na 4-8 hodin namočit, aby je télo lépe ztrávilo. Ořechy jsou vynikající zásobárnou energie a proto se jim někteří lidé neprávem vyhýbají. Jsou zdrijem kvalitního oleje a výživných látek ( omega 3 a omega 6 kyselin ), které podporují organismus proti kardiovaskulárním a dalším chorobám. Ve středověku byli ořechy symbolem plodnosti a erotiky.
Kde koupit ořechy?
Seznam nejznámějších druhů ořechů:
- kešu ořechy
- lískové ořechy
- para ořechy
- makadamové ořechy
- jedlý kaštan
- pistácie
- píniové oříšky
- arašídy - burské oříšky
- mandle
- hořké mandle
- pekanové ořechy
- vlašské ořechy
- ořechová másla
- kokosový ořech
- muškátový oříšek
- ořechy sacha inchi
- více informacích o ořeších
Obsah nutričních látek v ořeších v gramech:
Ořechy | tuky v g | vláknina v g | proteiny v g | vitamin B6 v mg | vápník v mg | hořčík v mg |
vlašské | 62,5 | 4,6 | 15 | 0,87 | 87 | 129 |
lískové | 61,6 | 7,4 | 16 | 0,45 | 226 | 156 |
mandle | 54,1 | 11,2 | 21,15 | 0,06 | 250 | 170 |
arašídy | 48 | 7 | 20 - 30 | 0,3 | 59 | 163 |
para | 66,8 | 6,7 | 17 | 0,11 | 130 | 160 |
kešu | 42,2 | 2,9 | 20, 5 | 0,45 | 30 | 270 |
pistácie | 51,6 | 6,5 | 20 | 0,3 | 136 | 158 |
kokos | 36,5 | 9 | 0,06 | 20 | 39 |
Upozornění: vitamin B, vápník a hořčík jsou uvaděny v mg, tuky a vláknina v gramech
Skladování ořechů:
u jednotlivých ořechů se doba po kterou se dají skladovat liší. Obecně ořechy uzavřené ve skořápce jsou chráněny ( zejména před teplem a vlhkem..) a proto mají poměrně dlouhou skladovací dobu. Vyloupané ořechy mají kratší trvanlivost a měly by být skladovány v hermeticky uzavřených nádobách v chladnu, suchém a chladném místě, nejlépe v mrazničce, kde vydrží až 6-12 měsíců. Nesolené ořechy vydrží déle než solené.
Konzumace ořechů:
pro lepší stravitelnost doporučujem před konzumací ořechy namočit do vody, např. vlašské ořechy cca 4 - 8 hodin, více informací najdete v tabulce níže...
Ořechová másla
Oříšková másla (pasty, krémy) , jsou bohatým zdrojem proteinů a kvalitních tuků, jsou vyhledávány sportovci, kulturisty, vegany, lidmi na dietě i zákazníky bez potravinových omezení. Mimo jiné užitečných účinků dokážou dobře zahnat chuť na sladké a dodat tělu stopové prvky a minerály. Jsou vyrobeny z oříšků šetrně pražených horkým vzduchem a následně mlety včetně té tenké slupky, které na sobě mají.
Ořechová mléka - jak je vyrobit?
Kde koupit ořechová másla?
- Jak poznat kvalitu mandlí?
- Skladování mandlí
- druhy mandlí
- velikosti mandlí
- vychytávky a mýty o mandlích
- Mandle superfoods , madlové mléko
- Mandle - oříšková superpotravina
- 39 benefitů mandlí
- Mandle, obecné informace
- Nutriční hodnoty slunečnice a mandlí
- mandle
- vlašské ořechy
- para ořechy
- lískové ořechy
- kokosový ořech a jeho přínosy
- pistáciové ořechy
- oříšky Sacha Inchi
- potraviny, které pomohou snížit břišní tuk
Diskusní téma: Ořechy
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
Přidat nový příspěvek
Sušené plody
25.11.2015 23:46
Tinktura z góji
Tinktura, kterou je prospěšné užít pravidelně dvakrát do roka po dobu šesti týdnů v množství třikrát denně 15 kapek do trochy vody, může být i méně. Připravíme si ji následujícím způsobem: jednu velkou hrst sušených plodů Goji zalijeme 3 dcl šedesátiprocentního lihu...
23.11.2015 21:18
Pro původní americké obyvatelstvo byly brusinky nejen lékem, ale i potravinou.
V brusinkách (brusnice) nalezneme účinné flavonoidy proanthokyanidiny (PAC), které již severoameriční indiáni využívali pro jejich antibakteriální vlastnosti už před 300 lety k hojení ran a zmírňování bolestí. Dnes jsou...