Pepř

bobulky pepře z pepřovníku černého jsou kořením původem z Indie a patří mezi nejoblíbenější koření na celém světě a patří mu více jak 30% podíl na prodeji ze všech obchodovaných koření. Sklízí se nezralé bobulky, které později prochází další úpravou.
Pepř obsahuje bílkoviny, sacharidy, tuk, vlákninu, vodu, vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, zinek, měď, selen, mangan, sodík, omega 3, omega 6 kyseliny, vitaminy, A, B, C, E, K, lutein, betakaroten, kyselinu listovou a alkaloid s názvem piperin
 

Druhy pepře:

  • zelený pepř (vznikne naložením nezralých plodů do různých nálevů nebo rychlým sušením)černý pepř
  • černé kuličky pepře, nebo mletý pepř (sklizené, nezralé plody se nechají fermentovat a poté vysuší)
  • cayenský pepř (pepřovníkem nic společného nemá, jedná se o papriku)
  • sečuánský pepř - růžový (také z jiné rostliny)
  • bilý pepř (oloupané vysušené zralé plody)

Černý pepř použití a jeho účinky na zdraví:

  • přírodní afrodiziakum, zlepšuje a stimuluje libido
  • používá se k léčbě astmatu, horečky a nachlazení
  • podporuje mozkové funkce a paměť (brainfood)
  • podporuje srdce a psychyku
  • má antidepresivní účinky
  • podporuje imunitní systém
  • detoxikuje organismus
  • podporuje trávení a metabolismus
  • močopudné účinky
  • zlepšuje trávení, povzbuzuje chuť k jídlu a omezuje nadýmání
  • protizánětlivé účinky (piperin)
  • piperin pomáhá tělu vstřebávat selen, vitamíny ze skupiny B a beta karoten
  • piperin zvyšuje účinek kurkumy - silný antioxidant, který působí proti prevenci rakoviny
  • více
 
Použití: na dochucení pokrmů, šťáv (dobra kombinace rajčatové šťávy posypané pepřem), salátů, marinád..atd.
 
Chuť: specifické aroma a štiplavá chuť, která při větším množství vyvolá horkost v těle
 
 

Pepř

03.06.2018 00:24
Piperin je významný alkaloid obsažený v pepři, je zodpovědný za štiplavost některých druhů pepře. Piperin je nejvhodnější užít odděleně od léčivé látky a to cca 15-20 minut předem. Piperin a jeho účinky: protizánětlivé účinky (piperin) piperin pomáhá tělu vstřebávat selen, vitamíny ze...

Sušené plody

25.11.2015 23:46
Tinktura z góji Tinktura, kterou je prospěšné užít pravidelně dvakrát do roka po dobu šesti týdnů v množství třikrát denně 15 kapek do trochy vody, může být i méně. Připravíme si ji následujícím způsobem: jednu velkou hrst sušených plodů Goji zalijeme 3 dcl šedesátiprocentního lihu...
23.11.2015 21:18
Pro původní americké obyvatelstvo byly brusinky nejen lékem, ale i potravinou. V brusinkách (brusnice) nalezneme účinné flavonoidy proanthokyanidiny (PAC), které již severoameriční indiáni využívali pro jejich antibakteriální vlastnosti už před 300 lety k hojení ran a zmírňování bolestí. Dnes jsou...
<< 1 | 2 | 3