Sušené ovoce, plody

sušené ovoce je zdrojem rozpustné ( váže na sebe vodu, pokud je dostatečný pitný režim a zlepšuje peristaltiku střev ) a Sušené plody - ovoce a ořechynerozpustné  (navodí pocit nasycení a působí proti zácpě) vlákniny (celulózy).
Sušené plody obsahují minerály, vitaminy, vlákninu, enzymy a další výživné látky. Nejsou však klíčové, nejdůležitější roli v jídelníčku hraje syrová zelenina. Základ konzumace ovoce leží v čistící funkci. Zelenina je naopak látkou stavební.
Ovoce nemůže být nikdy hlavní potravinou, jeho konzumace je vhodná pouze mezi jídly nebo tzv. nalačno!! Ovoce nekombinujeme s žádnou jinou potravinou.
 
  • čerstvé ovoce ( zdroj okamžité energie)
  • dušené nebo vařené ovoce ( např. zavařeniny) - enzymy a energie živé stravy tu chybí, při konzumaci tak odebírá energii
  • sušené ovoce
  • ovocné šťávy
  • lyofilizované ovoce (ovoce sušené mrazem)

Konzumace veškerého ovoce prospívá při snižování váhy, ale musí se jíst odděleně od ostatních potravin, nalačno a nebo mezi jídly. Větší množství ovoce jíme pouze v případě očistné kůry, pokud bychom větší množství konzumovali pravidelně, je to pro tělo škodlivé.

Proč máme konzumovat sušené plody?

sušené ovoce se považuje za jedno z nejzdravějších poživatin. Představte si všechny klady čerstvéh ovoce které znásobíte a získáte sušené ovoce. Obsahuje celou škálu vitamínů, antioxidantů, enzymů, minerálních látek ( vápník, sodík, hořčík, draslík, železo, zinek, měď, atd. ) a vlákninu. Jedinnou nevýhodou je vysoký obsah sacharidů, tudíž je sušené ovoce více kalorické než čerstvé. Vzhledem k vysokému obsahu vlákniny je sušené ovoce výborným přírodním laxativem ( projímadlem ) - čistí stevo, snižuje nemoci zažívacího traktu a působí proti vzniku rakoviny tlustého střeva.
 

Kde koupit sušené plody?

 

Seznam sušených plodů a ovoce:

Jak používat při konzumaci sušené plody?

velmi vhodné je přidávat sušené ovoce do jogurtů, tvarohů, pudingů, ovesných vloček a smoothie. Důležité je při konzumaci sušeného ovoce hodně pít (nebo ovoce před konzumací máčet ve vodě), protože obsahuje hodně vlákniny, která potřebuje pro rozpuštění hodně vody.

Nadměrná konzumace citrusových plodů vede k revmatismu.

Sušené plody

25.11.2015 23:46
Tinktura z góji Tinktura, kterou je prospěšné užít pravidelně dvakrát do roka po dobu šesti týdnů v množství třikrát denně 15 kapek do trochy vody, může být i méně. Připravíme si ji následujícím způsobem: jednu velkou hrst sušených plodů Goji zalijeme 3 dcl šedesátiprocentního lihu...
23.11.2015 21:18
Pro původní americké obyvatelstvo byly brusinky nejen lékem, ale i potravinou. V brusinkách (brusnice) nalezneme účinné flavonoidy proanthokyanidiny (PAC), které již severoameriční indiáni využívali pro jejich antibakteriální vlastnosti už před 300 lety k hojení ran a zmírňování bolestí. Dnes jsou...
<< 1 | 2 | 3

Diskusní téma: Sušené plody

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek