Borůvky

borůvky mají vyjímečný obsah manganu, ale obsahují také životně důležité minerály jako hořčík, fosfor, vápník, železo, síru, chróm a zinek, vitamíny B1, B2, A, C, mléčnou, kyselinu jantarovou a kyselinu pantotenovou.
 

Borůvky obsahují:

  • 88% vody 
  • 8% cukru, 
  • 1% z bílkovin, 
  • 1,6% organických kyselin (kyselina benzoová, kyselina citrónová, kyselina jablečná, kyselina šťavelová, kyselina octová), 
  • 1,2% vlákniny a 
  • 0,5% z opalování, barvení a pektin (tyto látky odvodit těžké radioaktivní prvky - stroncia a kobaltu)
 

Borůvky a jejich účinky:

  • pomáhá tělu bojovat proti stresu
  • antioxidant, zpomaluje p roces stárnutí
  • posilují  imunitní systém
  • přírodní zdroj vlákniny
  • snižují hladinu chlesterolu díky obsahu pektinu
  • posilují cévní stěny
  • obnovují funkci jater
  • zlepšují noční vidění
  • snižují hladinu cukru v krvi vhodná pro diabetiky
  • antiseptické účinky ( hlavně v ústech )
  • normalizují metabolické procesy v těle
  • ideální pro dietu obsahují pouze 44 kalorií ve 100g plodů
  • více o účincích borůvek
Ve 100g čerstvých borůvek je obsažena denní dávka vitaminu C, železa a manganu.

Kontraindikace: při onemocnění slinivky břišní.
 

Způsoby uchovávání borůvek:borůvky

  • zmrazení, nejlépůe v plastových pytlících
  • sušení, max. při teplotě 42 stupňů
  • džemy  a marmelády
  • proslazené borůvky - kandované
  • dražované borůvky

Borůvkové smoothie ( 4 porce ): níže uvedené suroviny důkladně rozmixujeme

  • 4 hrnky borůvek (mohou být i mrazené)
  • jedno zralé avokádo,
  • několik hrstí listů špenátu
  • 1- 2 lžíce chia semínka

Sušené plody

25.11.2015 23:46
Tinktura z góji Tinktura, kterou je prospěšné užít pravidelně dvakrát do roka po dobu šesti týdnů v množství třikrát denně 15 kapek do trochy vody, může být i méně. Připravíme si ji následujícím způsobem: jednu velkou hrst sušených plodů Goji zalijeme 3 dcl šedesátiprocentního lihu...
23.11.2015 21:18
Pro původní americké obyvatelstvo byly brusinky nejen lékem, ale i potravinou. V brusinkách (brusnice) nalezneme účinné flavonoidy proanthokyanidiny (PAC), které již severoameriční indiáni využívali pro jejich antibakteriální vlastnosti už před 300 lety k hojení ran a zmírňování bolestí. Dnes jsou...
<< 1 | 2 | 3