Arónie, černý jeřáb ( chokeberry )

Chokeberry (Aronie, černá jeřabina) je v různých jazycích romanticky nazývána jako "černá perla", "černý jeřáb." Černý jeřáb je ovocný strom nebo keř. Plody arónie jsou zaoblené (podobné borůvkám), černé s modravým nádechem, o průměru cca 12 mm, mají trpkou chuť něco jako kříženec jablka, borůvky a černého rybízu. 
černý jeřáb - arónieArónie je považován za jeden z nejsilnějších antioxidantů, které chrání naše zdraví. Moderní výzkumy potvrzují moudrost starých kultur a potvrzují, že plody Aronie obsahují velké množství vitamínů, minerálů a biologicky aktivních látek. Obsahuje cukr (glukóza, sacharóza, fruktóza), pektin (gelující vlastnosti), vitaminy A a C, vitamíny skupiny B( B1, B2, B6), vitaminy E, F , K, P - rutin a flavonoidy, minerály (železo, měď, bor, mangan, molybden, fluor). Černý jeřáb je bohatý na látky, které stimulují imunitní systém, chrání proti různým infekcím a nemocem, posiluje stěny kapilár a působí proti chudokrevnosti.
 

Arónie - černá jeřabina, obsah výživných a účinných látek:

  • 4 x větší obsah jódu než mají jahody, angrešt a maliny
  • 2 x více vitaminu P než černý rybíz a 20 x více než pomeranč
  • černý jeřáb obsahuje sorbitol (vhodný pro diabetiky)
  • šťáva z arónie má jednu z nejvyšších oxidačních účinků (více něž černý rybíz, ostružiny, jahody...)
  • zdroj antokyanů - 1500mg ze 100g čerstvých plodů
  • vysoký obsahu rutinu (pro pevné cévy)
Čerstvé plody arónie mohu vydržet při teplotě cca 1 stupeň celsia až 5-6 měsíců.
 

Nejčastěji se setkáváme s těmito variantymi černého jeřábu:

Sušením a zmrazením mají plody arónie menší hořkost a trpkost. Pokud čerstvé plody smícháme s mlékem nebo mléčnými výrobky dosáhneme stejného efektu (hořkost je pryč). 
 

Černý jeřáb a jeho účinky:

  • normalizuje hladinu cholesterolu v krvi
  • zdroj pektinu, vhodný pro čištění střevního systému
  • mírný diuretický účinek
  • plody jsou součástí stravy při ateroskleróze
  • posiluje cevní stěny a zvyšuje jejich pružnost (díky rutinu - vitamin P)
  • posiluje imunitní systém
  • díky obsahu jódu je vhodná při léčbě nemoci z ozáření a onemocnění štítné žlázy
  • aktivuje působení žaludečních šťáv a zvyšuje kyselost (antiseptické účinky)
  • prospívá při poruchách srážení krve, krvácení
  • reguluje trávení, posiluje játra, stimuluje tvorbu a vypouštění žluči
  • snížuje emocionální nerovnováhu, reguluje mozkové procesy
  • pektiny obsažené v černé jeřabině odstraňují težké kovy a radioaktivní látky
  • pozitivní vliv na endokrinní systém
  • neutralizuje některé patogenní bakterie
  • neutralizuje volné radikály
  • normalizovat střevní funkce
  • více o účincích černého jeřábu
Kontraindikace: při zvýšené srážlivosti krve, při zvýšené kyselosti žaludku, při žaludečních vředech, při časté zácpě
 

Jak připravit sirup z černého jeřábu?

  • 90 ml šťávy z chokeberry - černý jeřáb
  • 300 g cukru
  • šťáva z 1 citronu
  • šťáva z 1 pomeranče
  • 180 ml vody nebo jablečného džusu

Dejte všechny ingredience do hrnce, za stálého míchání přiveďte k varu.Vaříme po dobu 10 minut a neustále odstraňujeme pěnu. Potom nalijte do horké sterilizované lahve, a uzavřeme nejlépe korkovou zátkou a necháme vychladnout.

Vitamínový koktejl z arónie jablka a zázvoru

Dejte ingredience do odšťavňovače a získanou šťávu můžete hned konzumovat nebo ji můžete zavařit (v ledničce vydrží bez zavaření cca 30 - 45 dní).
 

Ovocno - aróniový puding

všechny ingredience důkladně rozmýchejte dozdobte sezónním ovoce, skořicí nebo vanilkou a dejte na 15 min. odstát do chladna nebo ledničky

Sirup z arónie se zachováním vitaminu C

Do čtyřlitrové sklenice vložíme otrhané a umyté plody černého jeřábu, přidáme potravinářskou kyselinu citronovou a zalijeme vodou až po hrdlo. Po cca 36 hodinách zcedíme a plody lehce rozmáčkáme. Získáme tak silně zabarvenou šťávu. Na každý litr šťávy přidáme 1 kg cukru a zastudena občas zamícháme, až se cukr zcela rozpustí (po 2 až 3 hodinách). Nakonec sirup slijeme do láhví.

Keř arónie dorůstá výšky 2 metrů, je nenáročný na půdu, ale vyžaduje slunné místo. Doba pro výsadbu je vhodná koncem října a v listopadu. Množení je možné i řízkováním.
 

Zajímavé odkazy o arónii:

Arónie, černý jeřáb

Diskusní téma: Arónie, černý jeřáb

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Sušené plody

25.11.2015 23:46
Tinktura z góji Tinktura, kterou je prospěšné užít pravidelně dvakrát do roka po dobu šesti týdnů v množství třikrát denně 15 kapek do trochy vody, může být i méně. Připravíme si ji následujícím způsobem: jednu velkou hrst sušených plodů Goji zalijeme 3 dcl šedesátiprocentního lihu...
23.11.2015 21:18
Pro původní americké obyvatelstvo byly brusinky nejen lékem, ale i potravinou. V brusinkách (brusnice) nalezneme účinné flavonoidy proanthokyanidiny (PAC), které již severoameriční indiáni využívali pro jejich antibakteriální vlastnosti už před 300 lety k hojení ran a zmírňování bolestí. Dnes jsou...
<< 1 | 2 | 3