Vlašské ořechy

Sušená jádra loupaná z vlašských ořechů jsou plody ořešáku. Vlašské ořechy jsou zdrojem tuků, obsahují až 70 % – nenasycených mastných kyselin(omega 3 a 6), proteinů, vlákniny, vitamínů B1, B2, B3, B6, B9, E, minerálů - železo, vápník, hořčík, zinek, selen, fosfor, mangan, draslík. Tvar vlašských ořechů připomíná lidský mozek a ne náhodou jsou vlašské ořechy vhodné i pro jeho výživu.

  • 20 gramů ořechů denně zlepšuje zdraví srdce o 30 % a o 40 % zvyšuje také pravděpodobnost, že se vám vyhne cukrovka, sníží se riziko rakoviny a hypertenze (experti z londýnské Královské univerzity vědy, techniky, lékařství a Univerzity v Oslu

Vlašské ořechy a jejich účinky:

  • zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • podporují správný vývoj mozku i celé nervové soustavě
  • brainfood, česká superpotravina
  • zlepšuje náladu, zvyšují potenci
  • snižují hladinu LDL cholesterolu
  • působí proti předčasnému stárnutí (podporují dlouhověkost)
  • zlepšují odolnost proti stresu
  • podporují imunitní systém
  • dobře zasytí (zdroj proteinů a vlákniny)
  • prospívají srdečnímu svalu
  • vhodné pro vegany a diabetiky
  • podporují růst a pevnost kostí (vápník, mangan)
  • prevence nočních křečí v lýtkách (vitamin B6)
  • působí proti chudokrevnosti (podporuje krvetvorbu)
  • doporučuje se kombinovat s obilninami (oves, rýže)
  • podporuje zdraví vlasů, nehtů a pokožky (omega kyseliny, vitamin E)
  • odvar ze skořápek vlašského ořechu je zdrojem jódu
  • více

Vlašské ořechy, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • nemá

Použití: pro přímou konnzumaci, do musli, jogurtů, snídaňových směsí, mnohostranné použití v kuchyni

  • nezralé zelené ořechy sklizené v polovině června se používají na výrobu ořechovice (macerát zelených plodů v alkoholu)
  • na ostrovech v Anglii se z nezralých zelených vlašských ořechů dříve vyráběla pikantní omáčka k masu na způsob kečupu. Podrtily se a vylisovaná šťáva se svařila se sardelkami, hřebíčkem, pepřem a česnekem.

  • nezralé zelené vlašské ořechy se nakládají do medu - měsících ztmavnou, změknou a získají jemnou ořechovou chuť a konzistenci kaštanů
  • pražené se solí

Kondraindikace: Nedoporučují se konzumovat při problémech se žlučníkem, použití konzultujte s lékařem

Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C v uzavřených vzduchotěsných nádobách - ořechová jádra na vzduchu žluknou a sesychají, v mrazáku vydrží až 12 měsíců

Sušení: sušíme na větraných místech do teploty 40°C, při vyšší teplotě hořknou) cca 6 týdnů

Dávkování: stačí 3-5 jader za den, je vhodné jádra vlašských ořechů před konzumací namočit přes noc do vody - lépe se koušou

Sběr: vlašské ořechy v průběhu podzimu

  • skořápky (odvar je zdrojem jódu)
  • drčené skořápky na prášek je možno přidat do zubní pasty na bělení zubů (zbavuje zuby zubního plaku)
  • přestříkané skořápky (např. zlatá, stříbrná barva) vlašského ořechu lze použít jako dárkové balení nebo jako dekoraci
  • mezistěny oddělující jádra uvnitř skořápky (na výrobu tinktury)

Odstranění barviva při zběru a louskání ořechů: citronová šťáva a ocet

Plod: vlašský ořech s jádrem

Magie rostlin, pověsti:

  • Řekové vlašským ořechům přisuzovali plodnost a vysazovali je na všech svých dobytých územích

    některé kultury považovali vlašský ořech za symbol dlouhověkosti (ořešáky rostou stovky roků)

  • Česká Vánoční stědrovečerní tradice je pouštění lodiček po vodě, vyrobených ze skořápek vlašských ořechů a se zapálenými svíčkami, plavba lodičky dokáže předpovědět naši budoucnost či odpovědět na věc, kterou chceme znát

Jak připravit odvar ze škořápek vlašských ořechů?

  vodu a skořápky ve stejném poměru přivedeme k varu a necháme 5 min. vařit, následně scedíme do uzavřené sklenice, užíváme cca 2 lžičky denně

Listy z vlašských ořechů

Listy vlašských ořechů obsahují vitaminy, glykosidy, flavonoidy, karotenoidy a aromatické éterické oleje. Spolu se slupkou nezralých ořechů a mladými plody ořechů slouží je zlepšení našeho zdraví a jeho podpoře. 

  • pomáhají posílit srdce
  • dokáží podpořit správné fungování krevních cév
  • zlepší metabolismus a sníží hladinu cukru v krvi
  • mají antibakteriální a antiseptické účinky
  • urychlují hojení ran a pomáhají při léčbě kožních onemocnění

Použití: tinktura nebo odvar

Listy ořešáku by měly být sbírány na přelomu května a června. V této době jsou listy nejvíce vyvinuté. Důležité je ujistit se, zda není sbíraný list nemocný, tzn. nesmí mít žádné patrné změny barvy. Při sběru samotném je musíme oddělit od stonku. Jakmile máme listy sesbírány, sušíme je na tmavém a vzdušném místě. Dobře sušené listy by neměly ztrácet svou přirozenou barvu. Pokud vám některý zhnědne, ihned ho vyhoďte. 

Jak připravit odvar z listů? Do hrnce vložte lžicí sušených listů, zalijte je 0,5 litrem vlažné vody, a po dobu 10 minut zahřívejte-nevařit! Poté počkejte 5 minut. Odvar můžete použít na výplach úst a dásní. 

Sušené plody

14.02.2016 18:47
Najesť sa k prasknutiu tesne pred spaním nie je ten najlepší nápad. Rovnako tak nejesť večer vôbec. Posledné jedlo dňa je dôležité, nemali by ste ho vynechať, ale ani napchať sa tým, čo máte práve po ruke. Je to taký začarovaný kruh. Keď sa večer zle najete, nebudete dobre spať. Keď nebudete...
07.02.2016 12:34
V průběhu zimních měsíců se můžeme zastavit a dát tělu možnost regenerovat se. V řadě případů však neposloucháme signály vlastního těla, kdy volá po odpočinku, zastavení.. následuje pak nemoc, která nás zabrzdí a musíme ležet v posteli. Obranyschopnost těla souvisí i se schopností obránit se...
31.01.2016 13:31
Matcha tea, zelený čaj Matcha tea, zelený čaj Čo je to zelený japonský čaj - Matcha tea? Japonský čaj matcha je vysoko kvalitná s charakteristickou vôňou i chuťou. Ak ste milovníkmi najkvalitnejšieho nápoja z jačmeňa od firmy Green ways ako ja, tento čaj vám bude chutiť a oceníte ho.   Čo...
26.01.2016 23:31
Yucca, tiež známa pod názvom (juka) strom života, vie nielen prečistiť telo, ale aj posilňovať imunitný systém, znižovať cholesterol, liečiť reumu a pomáhať pri migréne.   Yucca zloženie: Rastlina má dostatočné množstvo vitamínov, minerálnych látok, sacharidov a živín. Zložka saponín...
20.01.2016 21:08
Staré zdroje říkají, že již Atlanťané měli své plantáže pod vodou a konzumovali tekutou stravu. Možné to je, ale nelze to s jistotou tvrdit. Rozhodně je pravda že se kapaliné strava vstřebává rychleji a lépe v těle, než těžké pené potraviny. Mikronutrienty jsou "nasávány" organismem s...
20.01.2016 10:40
Extra panenský olivový olej Extra panenský olivový olej může přispět k ochraně před rakovinou tlustého střeva, rakovinou prsu a rakovinou prostaty. Je to jeden z nejzdravějších olejů, který můžete používat ve vaší domácnosti pro snadné smažení a jako zálivku. Bobulové ovoce Všechny druhy...
19.01.2016 23:50
Zde je přehled potravin, které jsou chutné a pomáhají redukovat vznik mnoha onemocnění. Pokud pomineme dnešní známé superfoods - superpotraviny, tak mezi běžnou top 10 určitě patří tyto potraviny. 1. Jablka je štěstím, že právě u nás roste zcela běžně potravina, která je pro naše zdraví tak...
10.01.2016 19:10
i když se s námi může zima loučit, stále se často potýkáme s chřipkou a nachlazením. Nejedná se o extrémně vážná onemocnění, ale rýma, kašel, horečka a bolest hlavy nás dokáží pěkně potrápit, hlavně muže a děti. Zde je několik triků, jak tyto neduhy zdárně zvládnout. Důležité je v tomto období...
30.12.2015 22:34
4 super potraviny - citron, avokádo, kokosový ořech a zázvor. Citrón plody citrovníku výrazné žluté barvy s kyselou šťavnatou dužinou spalují tuky a urychlují metabolismis bílkovin a prospívají při procesu hubnutí. Čistí tělo a pomáhá při detoxikaci. V těle působí proti překyselení...
10.12.2015 23:40
Rakytník je vytrvalý, bodliaku, dosahujúce výšku až 3-4 metre s oranžovými bobuľami. Rastlina je pôvodom z Číny a ďalekého východu .. V 20. storočí sa začal pestovať v Európe a Ázii. V Česku sa pestuje ako okrasná a ovocná rastlina. Poľsko patrí medzi výzmámné európskych dodávateľov   V...
<< 1 | 2 | 3 >>