Ořechy

ořechy jsou přírodní zrojem proteinů a tuků, jsou vhodné pro výživu mozku - brainfood. Pro snadnější přímou konzumaci Ořechy mixdoporučuje ořechy před konzumací na 4-8 hodin namočit, aby je télo lépe ztrávilo. Ořechy jsou vynikající zásobárnou energie a proto se jim někteří lidé neprávem vyhýbají. Jsou zdrijem kvalitního oleje a výživných látek ( omega 3 a omega 6 kyselin ), které podporují organismus proti kardiovaskulárním a dalším chorobám. Ve středověku byli ořechy symbolem plodnosti a erotiky.
 

Kde koupit ořechy?

Mix ořechů

Seznam nejznámějších druhů ořechů:

Obsah nutričních látek v ořeších v gramech:

Ořechy tuky v g vláknina v g proteiny v g vitamin B6 v mg vápník v mg hořčík v mg
vlašské 62,5 4,6 15 0,87 87 129
lískové 61,6 7,4 16 0,45 226 156
mandle 54,1 11,2 21,15 0,06 250 170
arašídy 48 7 20 - 30 0,3 59 163
para 66,8 6,7 17 0,11 130 160
kešu 42,2 2,9 20, 5 0,45 30 270
pistácie 51,6 6,5 20 0,3 136 158
kokos 36,5 9   0,06 20 39

Upozornění: vitamin B, vápník a hořčík jsou uvaděny v mg, tuky a vláknina v gramech

Skladování ořechů:

u jednotlivých ořechů se doba po kterou se dají skladovat liší. Obecně ořechy uzavřené ve skořápce jsou chráněny ( zejména před teplem a vlhkem..) a proto mají poměrně dlouhou skladovací dobu. Vyloupané ořechy mají kratší trvanlivost a měly by být skladovány v hermeticky uzavřených nádobách v chladnu, suchém a chladném místě, nejlépe v mrazničce, kde vydrží až 6-12 měsíců. Nesolené ořechy vydrží déle než solené.
 

Konzumace ořechů:

pro lepší stravitelnost doporučujem před konzumací ořechy namočit do vody, např. vlašské ořechy cca 4 - 8 hodin, více informací najdete v tabulce níže...
 

Ořechová másla

Oříšková másla (pasty, krémy) ,  jsou bohatým zdrojem proteinů a kvalitních tuků, jsou vyhledávány sportovci, kulturisty, Arašídová máslavegany, lidmi na dietě i zákazníky bez potravinových omezení. Mimo jiné užitečných účinků dokážou dobře zahnat chuť na sladké a dodat tělu stopové prvky a minerály. Jsou vyrobeny z oříšků šetrně pražených horkým vzduchem a následně mlety včetně té tenké slupky, které na sobě mají. 
 
 

 

Diskusní téma: Ořechy

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Sušené plody

25.11.2015 23:46
Tinktura z góji Tinktura, kterou je prospěšné užít pravidelně dvakrát do roka po dobu šesti týdnů v množství třikrát denně 15 kapek do trochy vody, může být i méně. Připravíme si ji následujícím způsobem: jednu velkou hrst sušených plodů Goji zalijeme 3 dcl šedesátiprocentního lihu...
23.11.2015 21:18
Pro původní americké obyvatelstvo byly brusinky nejen lékem, ale i potravinou. V brusinkách (brusnice) nalezneme účinné flavonoidy proanthokyanidiny (PAC), které již severoameriční indiáni využívali pro jejich antibakteriální vlastnosti už před 300 lety k hojení ran a zmírňování bolestí. Dnes jsou...
<< 1 | 2 | 3