Kardamom (též kardamon)

Kardamovník (rostlina z čelendi zázvorovitých) je původem z Indie a Nepálu a patří mezi nejdražší koření na světě. Je zdrojem zdravých tuků (omega 3 a 6), proteinů, sacharidů, vlákniny, minerálů (např. draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor), vitamíny skupiny B (niacin, tiamin či riboflavin) a C, éterické oleje (např.gingerol, pinen, cineol, které se nacházejí i v zázvoru). Kardamom (zvaný též amom nebo pepř egyptský) je také jednou složkou indického kari. Kardamom prospívá například při pomalém zažívání (nadýmání, nevolnosti, zažívacích bolestech, pálení žáhy, nechutenství), špatné funkci střev a používal se i v lidovém léčitelství a ájurvédě.
 
  • pravý zelený kardamovník (tobolky)
  • nepálský hnědý (nebo také větší, dlouhý, černý) kardamovník, neobsahuje tolik účinných složek jako pravý
  • mletý kardamovník se j,enuje kardamom

Kardamom a jeho účinky na zdraví:

  • podporuje mozkové funkce, zlepšuje paměť, působí proti depresím a stresu
  • prospívá při žaludečních křečích
  • chrání žaludeční sliznici a zmírňuje pálení žáhy
  • stimuluje organismus - přírodní afrodisiakum
  • prospívá imunitnímu systému
  • využívá se jako prevence rakoviny
  • čistí ledviny 
  • mírně močopudné (diuretické) účinky a odstraňuje nadbytečnou vodu z těla
  • podporuje trávící systém
  • antiseptické účinky
  • pomáhá při bolestech hlavy
  • více
Použití:  na dochucení sladkých i slaných jídel, při pečení vánočního cukroví, ale přidat ho můžete i do špaget, masa s omáčkou
ale i do kávy a čajů.

Sušené plody

25.11.2015 23:46
Tinktura z góji Tinktura, kterou je prospěšné užít pravidelně dvakrát do roka po dobu šesti týdnů v množství třikrát denně 15 kapek do trochy vody, může být i méně. Připravíme si ji následujícím způsobem: jednu velkou hrst sušených plodů Goji zalijeme 3 dcl šedesátiprocentního lihu...
23.11.2015 21:18
Pro původní americké obyvatelstvo byly brusinky nejen lékem, ale i potravinou. V brusinkách (brusnice) nalezneme účinné flavonoidy proanthokyanidiny (PAC), které již severoameriční indiáni využívali pro jejich antibakteriální vlastnosti už před 300 lety k hojení ran a zmírňování bolestí. Dnes jsou...
<< 1 | 2 | 3